For badegæsterne på stranden kan det være rart med de varme temperaturer, men for mange andre har tørken store konsekvenser. Det gælder hesteejere, brandmænd og roedyrkere - men det gælder også for økologiske landmænd.
Tørken skaber nemlig mangel på dyrefoder, fordi der i tre måneder kun har været en begrænset mængde nedbør.
- Der har ikke været nedbør i snart månedsvis. Det vil sige, at der mangler foder, og det betyder, at man er presset på, hvordan man så skal fodre dyrene, og hvor skal man få fodret fra, siger Per Kølster, der er formand for Økologisk Landsforening.
Der er ikke nogen, der ikke har problemer, og det er ikke kun økologerne, det er også de konventionelle landmænd
Alle landmænd er i problemer, men nogle mere end andre
Det er ifølge formanden forskelligt fra landmand til landmand, hvor sort det ser ud afhængig af, hvad de i forvejen har liggende på lager, og om de er stand til at vande deres marker.
- Dem der kan det, har kunne følge nogenlunde med. Men de der ikke kan vande har et rigtig stort problem og skal på en eller anden måde skaffe det foder, der er nødvendigt, siger Per Kølster.
Han understreger dog, at alle landmænd har udfordringer i disse dage, uanset om de er økologiske eller ej.
- Der er ikke nogen, der ikke har problemer, og det er ikke kun økologerne - det er også de konventionelle landmænd. Alle er afhængige af, at naturen opfører sig nogenlunde fornuftigt, siger Per Kølster.
Alligevel er det de økologiske landmænd, der er i den største knibe.
- Det er fordi vores andel af grovfoder i fodringen er højere. Og grovfoder er dét de henter i græsmarken, og når græsmarken ikke producerer noget, har vi et større problem, siger han.
Økologisk Landsforening: Der er ikke nogen mirakelkur
DMI har søndag eftermiddag opdateret tørkeindekset, som viser, at der stadig er ”forøget risiko for tørke” og ”høj risiko for tørke”.
- Det er det der er det problematisk i det her. Der er ikke noget quick fix eller nogen mirakelkur. Det betyder, at den enkelte må sno sig i den grad for at finde ud af, hvad alternativerne er og finde de smarte løsninger, der nu kan være, siger formanden for Økologisk Landsforening.
Der er ikke noget <em>quick fix</em> eller nogen mirakelkur
Flere landmænd føler sig nødsaget til at sende dyrene til slagtning før tid.
- Det er at man sender køerne på slagteriet, gør man jo under alle omstændigheder. Men det specielle ved det er, at man rykker det frem, altså at man gøre det hurtigere end man ellers ville have gjort, og at man sender flere dyr på slagertier end man ellers ville havde gjort, siger Per Kølster.
Det betyder, at der kommer mere kød på markedet.
- Den gode historie, jeg hører lige nu er, at der en ret stor efterspørgsel. Jeg ved ikke, om det kan tilskrives grillsæsonen - det tror jeg nu ikke. Jeg tror mere, det er fordi, Danmark er tæt forbundet med et stort internationalt marked.