¨

Tjek om du er for tyk

Foto: TV ØST

40 pakker smør er, hvad Jytte på Sakskøbing Camping skal tabe, hvis hun skal ud af risikogruppen for at udvikle diabetes, hjertekarsygdomme og få problemer med gangbesvær. Men hvordan ved du, om du er for tyk?

Med en fedtprocent på 43,6% er Jytte alt for tyk. Ifølge diætist Susanne Ross må kvinder i Jyttes alder bestå af 15,4-27,4 kilo fedt – og da Jytte i øjeblikket består 37,7 kilo fedt, så skal Jytte tabe omkring 10 kilo.

Hvis du er i tvivl om, du er for tyk, så kan du måle det på forskellige måder. Her er tre:

1. BMI

Body mass index (BMI) udregnes på basis af oplysningerne om kropshøjde og kropsvægt. BMI er kropsvægten i kg divideret med kvadratet på højden målt i meter, kg/m2. WHO definerer følgende vægtgrupper opdelt efter BMI:

Undervægt: BMI < 18,5

Normalvægt: 18,5 ≤ BMI < 25,0

Moderat overvægt: 25,0 ≤ BMI < 30,0

Svær overvægt: BMI ≥ 30,0

 

2. Fedtprocenten

Ved hjælp af specielle vægte måler man kroppens fedtprocent ved at sende en svag strøm igennem kroppen. Jo mindre fedt, jo mindre modstand vil strømmen have, og vægten kan derfor give et bud på, hvor meget fedt, du består af. Det kan dog snyde, hvis du mangler væske. Fedtprocenten siger ikke noget om hvor fedtet sidder henne på kroppen eller om vægten.

Ifølge netdoktor.dk bør mænd have et fedtindhold på mellem 8 og 25 %, og kvinder bør have et fedtindhold mellem 14 og 32 %. Det er nemlig vigtigt at have fedt på kroppen, da fedtet har vigtige funktioner for at opretholde vigtige processer i kroppen - blandt andet hormonbalancen.

 

3. Taljemålet

Dit mål om taljen kan give et godt bud på, hvor stor din risiko er for at få diabetes, hjertekarsygdomme og andre følgesygdomme af overvægt.

Mål din talje rundt om maven lige midt imellem nederste kant af ribbenene og øverste kant af hoftebenet.

Kvinder må have et taljemål på mellem 80 og 88 centimeter. Mænd mellem 94 og 102. Hvis din talje er derover, så er din risiko for blandt andet type 2 sukkersyge stærkt forøget.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App