Til kamp for sjællandske oddere

Fire kommuner samarbejder om at redde de få oddere, der er i Vestsjælland. Det gør de med en kampagne og et lille stykke metal.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det er Kalundborg, Sorø, Holbæk og Ringsted kommuner, som er blevet enige om at gøre en indsats for odderne. Og det er vigtigt, for odderen er det mest truede pattedyr på Sjælland - særligt i og omkring Åmosen.

- Vi ved ikke, om der er fem eller 25, men det er i hvert fald en lille bestand, siger biolog fra Ringsted Kommune Eilif Byrnak.

Der langt flere oddere i Jylland. Men fælles er, at over halvdelen af de oddere der dør, ender livet i en åleruse.

- Der er selvfølgelig fisk i en ruse, og dem vil odderne gerne have. Derfor svømmer de ind i rusen, men problemet er, at de ikke kan komme ud igen, og så drukner de, siger Eilif Byrnak.

Derfor vil de fire kommuner nu dele en lille stoprist ud til rusefiskere. Den kan sys ind i rusen, hvor den så forhindrer odderen i at blive fanget og i værste fald dø. Der er til gengæld stadig god plads til, at ålene kan svømme ind i rusen.

- Odderen har været en del af den danske natur i årtusinder og derfor ville det være et stort tab, hvis der ikke længere var oddere øst for Storebælt, siger Eilif Byrnak.

Stopristene er lovpligtige, og så er de i øvrigt gratis. Rusefiskere kan få dem udleveret i de fire kommuner samt hos Fiskeriinspektoratet i Roskilde, som i øvrigt også deltager i informationskampagnen.