Teenage-soldater tager til Afghanistan

Antallet af teenagere og unge mænd i begyndelsen af 20'erne stiger hos de danske styrker i Afghanistan.  

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

De danske soldater i Afghanistan bliver stadigt yngre.

Da det daværende hold 6 blev udsendt til Afghanistan i sidste halvår af 2008, var der 191 19-22-årige soldater på holdet.

Da hold 9 blev udsendt i februar 2010, var antallet af 19-22-årige soldater steget til 287 personer, skriver metroXpress.

Chefpsykolog ved Institut for Militærpsykologi Vibeke Schmidt siger, at soldatens alder kan have betydning, når pressede situationer skal håndteres.

- Det er klart, at der er forskel på, om soldaten er 21 eller 31 år. Man har simpelthen mere livserfaring og kan bedre overskue konsekvenserne af ens handlinger som ældre. Sandsynligheden for, at man handler mere hensigtsmæssigt i pressede situationer, er større, når man er ældre, siger Vibeke Schmidt til avisen.

Hun understreger dog, at soldaternes alder ikke nødvendigvis hænger sammen med, om de er modne nok eller ej.

- Det er jo ikke sådan, at bare fordi man er en ung soldat, så er man umoden. Ligesom alle mulige andre unge modnes de forskelligt, siger Vibeke Schmidt.

Ph.d. og psykolog Mette Bertelsen har fulgt de danske soldater fra hold 7 før, under og efter deres udsendelse til Afghanistan. Hun forklarer, at mange af de helt unge føler, de er vokset fra deres omgivelser, når de kommer hjem efter udsendelsen.

Hun fortæller, at det for de helt unge soldater især handler om oplevelsen og at prøve sig selv af, når de forklarer, hvorfor de vil i krig.

- Ligesom andre unge er de drevet af at blive voksne og få et mere nuanceret syn på verden. De vil gerne lave noget radikalt anderledes end den tilværelse, de kender fra skolen eller gymnasiet. Det føler de, forsvaret kan give dem, siger hun til metroXpress.

/ritzau/