¨

TDC advarer mod dyre fupopkald

Foto: TV ØST

Svindlere i udlandet forsøger at snyde dig til at ringe til enormt dyre telefonnumre. Nu går TDC ind i kampen mod dem.

Er du en af dem, der modtager fup-opkald, fup-sms'er eller fup-mails på din mobiltelefon, er der nu hjælp at hente. Teleselskabet TDC lancerer nemlig hjemmesiden tdc.dk/stopsvindel i kampen mod de opfindsomme IT-kriminelle.

Via hjemmesiden kan du indberette mystiske telefonnumre og desuden hente råd og vejledning, om hvordan du skal reagere, hvis du bliver udsat for forsøg på svindel.

- Sitet er rettet mod helt almindelige internetbrugere og mobilbrugere, siger Lars Højberg, der er teknisk sikkerhedschef i TDC.

Svindel hver eneste dag

De IT-kriminelle forsøger hver dag at lokke penge, kontonumre og andre personlige oplysninger ud af danskere, og ifølge TDC er stigningen af svindelnumre i voldsom vækst.

- I TDC oplever vi dels, at der hele tiden kommer nye typer af svindel til, og dels at omfanget af svindel lige fra fup-opkald, fup-sms og såkaldte phisingmails er i kraftig stigning, siger Lars Højberg.

Snydeopkald koster dog dyrt

Et af de nyeste påfund fra de IT-kriminelle, er de såkaldte Wangiri-opkald. Her modtager ofret et opkald på sin mobiltelefon, men der bliver lagt på, inden man når at svare.

Ringer man tilbage til nummeret viderestilles man til et kraftigt overtakseret nummer i udlandet.

- Typisk er det en robot, der står og sender alle disse opkald af sted. TDC har mulighed for at spærre for dissWangiri-opkald. Her modtager ofret et opkald på sin mobiltelefon, men der bliver lagt på, inden man når at svare.

Ringer man tilbage til nummeret viderestilles man til et kraftigt overtakseret nummer i udlandet.

Robotter i den anden ende

- Typisk er det en robot, der står og sender alle disse opkald af sted. TDC har mulighed for at spærre for disse kald, men det kræver, at vi får kendskab til de numre, der ringes fra, siger Lars Højberg.

TDC opfordrer alle danskere, der har ubesvaret opkald fra mistænkelige numre på deres mobiltelefoner til at give dem videre til TDC. Det kan gøres på tdc.dk/stopsvindel eller på tdc.dk/fupopkald.

/ritzau/

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App