Syv kommuner kræver en halv milliard af staten

Syv borgmestre beder Økonomi og Indenrigsministeren om at tilbagebetale 483 mio. kr.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Borgmestrene i Faxe, Vordingborg, Næstved, Slagelse, Sorø, Guldborgsund og Lolland kræver næsten en halv milliard kroner tilbagebetalt fra staten.

De syv borgmestre mener, at deres kommuner er gået glip af 483 millioner kroner i kommunal udligning i forbindelse med tildeling af penge til udlændinge.

Det skriver DR Sjælland.

Sagen handler om registrering af udlændinges uddannelsesniveau. Det har udløst store tilskud til hovedstadskommuner, der huser mange udenlandske topforskere, mens øvrige kommuner med udlændinge med lavt uddannelsesniveau er gået glip af pengene.

Har en god sag

I første omgang har de syv borgmestre skrevet til Økonomi- og Indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) og bedt ham om at rette fejlen og sker det ikke kan der være en retssag på vej, bebuder Næstveds socialdemokratiske borgmester Carsten Rasmussen.

- Det er vi klar til. Vi har haft jurister til at vurdere sagen og de siger, at vi har en god sag. Derfor forventer vi at fejlen bliver rettet, også med tilbagevirkende kraft, siger Carsten Rasmussen til DR Sjælland.

Fejlen i udligningsystemet har været kendt af ministeriet siden 2014.

I brevet til Simon Emil Ammitzbøll-Bille hedder det bl.a.:

- Det undrer os, at ministeriet ikke har reageret med det samme, da man blev bekendt med fejlen. Der er tale om meget store beløb, som kommunerne har hårdt brug for samtidig med at kommunerne de seneste år har måttet spare betragteligt.

- Tallene for kommunernes likviditet pr. indbygger viser, at hovedstadskommuner som København og Frederiksberg bliver rigere og ligger i år på henholdsvis 16.933 kr. og 11.035 kr. pr. indbygger, mens kommunerne i Sydvestsjælland og på Lolland-Falster ligger væsentligt lavere med f.eks. beskedne 2.082 kr. i Slagelse og 2.795 kr. i Lolland Kommune pr. indbygger, står der i brevet.