Sygeplejersker: Vi spilder for meget tid

De danske sygeplejersker bruger for meget af deres tid på dobbelt- og papirarbejde. En regelændring vil forsøge at råde bod på det.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En af de sygeplejersker, der selv føler, at hun bruger for meget tid på omsonst arbejde, er Susann Carlsen. Hun arbejder som sygeplejerske på Køge Sygehus, der modtager patienter her fra regionen.

Til Berlingske fortæller hun, at firkantede regler eksempelvis medfører for mange unødvendige opgaver. Arbejde, der betyder, at der er mindre tid til at være sammen med patienterne.

For eksempel skal sygeplejersken måle blodtryk og andre værdier på patienter, der kommer til hendes afdeling. Også selvom patienterne netop på en anden afdeling har fået målt præcis det samme.

- Computeren skal startes, jeg skal logge ind og logge ind igen. Så kan jeg måle og notere og måle og notere, og det kan altså virke en anelse overflødigt, når patienten har været igennem nøjagtig samme tur et andet sted, forklarer hun til Berlingske.

Og Susann Carlsen er ikke den eneste sygeplejerske, der føler, at for meget tid bliver brugt på unødvendige arbejdsopgaver.

Grethe Christensen, der er formand for Dansk Sygeplejeråd fortæller avisen, at hun anser det som "spild af ressourcer at bruge tid på noget der ikke giver mening".

Nye regler på vej

Det er ikke første gang, at de danske sygeplejersker kritiserer systemet. Og der allerede sat ind for at ændre den lovgivning, der ligger bag.

Nye målsætninger for sygehusene bliver indført i 2017. Regelændringer, der skal ifølge Bent Hansen, formand for Danske Regioner, giver mulighed for at rydde op i arbejdsopgaverne.

- Så er det i høj grad op til de enkelte klinikker at få ryddet op i systemet, og her har sygeplejerskerne et ansvar for at gå til deres ledelse og foreslå, hvor i arbejdsgangen man kan luge ud, siger Bent Hansen (Soc. Dem.) til Berlingske.

Dansk Sygeplejeråd, og også Susann Carlsen fra Køge, håber, at ændringerne vil kunne mærkes helt ind på afdelingerne.