Sygeplejersker udsat for sexovergreb på sygehuse

Sexchikane på sygehusene bliver stadig mere almindeligt. Sygeplejerskerne vil have større åbenhed om problemet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hver dag bliver 13 sygeplejersker udsat for sexchikane. Alene sidste år var 4700 sygeplejersker - hovedsageligt yngre - udsat for sexchikane på arbejdet ifølge Dansk Sygeplejeråd. Det er en fordobling på 10 år, skriver fagbladet Sygeplejersken.

Alligevel går kun få af de udsatte videre med deres oplevelser.

Det gjaldt også Sygeplejersken Sandra, der som 19-årige ville udføre sit job og hjælpe en mandlig patient i halvtredserne i bad. Da han var dårligt gående, tog hun hans arm og hjalp ham til rette i stolen på stuens badeværelse, så han selv kunne vaske sig.

- Da jeg skal til at gå, griber han fat i min hånd og siger: "Bliv her og vask mig. Du må gerne vaske mig over det hele, det bliver dejligt." Jeg siger til ham, at det kan han vist sagtens klare selv og går ud, husker sygeplejersken fra et hospital i Region Sjælland.

Overgreb gav hende skyldfølelse

Hun fik efterfølgende så stor skyldfølelse, at hun først nu kan tale om det. På flere hospitaler hører man således kun sjældent om det stigende problem.

Næstformand i Dansk Sygeplejeråd, Dorte Steenberg, opfordrer derfor arbejdspladserne til at tale åbent om problemet og komme episoderne i forkøbet ved at sætte mere fokus på området.

Åbenhed skal mindske problemet

- Det er en bekymrende tendens. Vi bliver nødt til at få set mere på det her område, så vi kan finde ud af, hvad der skal til for at forebygge, at sygeplejersker bliver chikaneret på arbejdspladserne.

- Det allervigtigste er at få brudt tabuet og i stedet drøfte det i åbenhed på arbejdspladsen, mener næstformanden.

Hun håber samtidig, at sygeplejerskerne begynder at gå til deres ledere eller kolleger og fortæller, hvad de har været udsat for. Især med henblik på hvordan de selv har det med episoden, og hvordan de kan møde patienten igen, uden at episoden gentager sig.

/ritzau/


Nyhedsoverblik