Syge i Region Sjælland venter for længe på diagnoser

Hver tredje patient i regionen må vente mere end 30 dage på en diagnose. Det er stik imod udredningsretten og møder hård kritik.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Den 1. september sidste år fik patienter ret til at få en diagnose inden for 30 dage efter at være blevet henvist til et sygehus, men en stor andel venter i længere tid, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

For i Region Sjælland venter hver tredje patient nemlig mere end 30 dage på deres diagnose.

- Det kan koste liv, når patienterne ikke bliver udredt inden for 30 dage. Nu har regionerne haft næsten et år til at komme i gang, så det er klart utilfredsstillende, at det ikke går bedre, siger formanden for Hjerteforeningen, Henrik Steen Hansen.

Samtidig med udredningsretten indførte regeringen en differentieret behandlingsgaranti, så nogle patienter nu må vente i to måneder på behandling mod tidligere én måned.

Tilbage står derfor, at patienterne har fået forringet en rettighed uden at få noget til gengæld, mener Venstres sundhedsordfører, Sophie Løhde.

- Regeringen har kaldt udredningsretten for sit store flagskib og blæst det op, men patienterne har ikke fået andet end en garanti uden indhold. Ministeren er nødt til at give et klart svar på, hvad han vil gøre, siger hun.

Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) er på ferie, men sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen (S) siger:

- Jeg har hele tiden været klar over, at det er meget ambitiøst med en udredningsret på 30 dage. Man kan ikke forvente, at alle regioner kan leve op til det.

Flemming Møller Mortensen forventer dog, at målet på 30 dage nok skal blive opfyldt. Men hvornår det vil ske, tør han ikke gætte på.

- Det er et svært spørgsmål, så måske skal du spørge guderne om hjælp, siger Flemming Møller Mortensen til Jyllands-Posten.

/ritzau/