¨

Sygdomsramte danskere går på arbejde i stor stil

Foto: TV ØST

Ni ud af ti tager ofte eller ind i mellem på arbejde, selvom de er syge.

Det er højsæson for influenzaer netop nu. Og hvis du synes, der er mange på din arbejdsplads, der slæber sig på job, når de burde ligge i sengen, så har du ret.

Ni ud af ti tager ofte eller ind i mellem på arbejde, selvom de er syge.

Det viser en repræsentativ rundspørge foretaget af Wilke for Avisen.dk. 726 voksne danskere - alle med tilknytning til arbejdsmarkedet - har svaret.

20 procent af dem siger, de ofte tager på arbejde, når de er syge. 70 procent gør det ind i mellem. Kun én ud af ti forlader aldrig sygesengen for at møde på jobbet.

Hvis man er syg, skal man blive hjemme. Så enkelt er det. Ellers risikerer man både at smitte kollegerne og samtidig forværre sin sygdom, så der går længere tid, før man bliver rask

Marianne Vind, næstformand for HK/Privat

Bliv hjemme

Samme tendens gør sig gældende i en ny webundersøgelse fra HK/Privat, som knap 1.400 medlemmer har deltaget i.

Her siger 46 procent, at de inden for de seneste to år flere gange er taget på arbejde, selvom de med god samvittighed kunne have meldt sig syge. 87 procent har oplevet, at en kollega er kommet syg på job.

Hvis man tager på arbejde med Kleenex, halstørklæde og infektion i luftvejene, kan det godt være, at man føler, man gør noget godt for arbejdspladsen. Men det får ikke Statens Seruminstitut til at klappe i hænderne.

- Hovedreglen er, at man ikke skal komme på arbejde, hvis man er syg, siger Tyra Grove Krause, overlæge og afsnitsleder på infektionsepidemiologi, Statens Serum Institut, til Avisen.dk.

At så mange går på job, hvor de burde ligge under dynen, kan have flere årsager, siger Claus D. Hansen. Han er sociolog og forsker i sygefravær ved Institut for Sociologi og Socialt Arbejde på Aalborg Universitet.

Arbejdet hober sig op

I nogle job betyder sygedage, at arbejdet hober sig op. Også hensynet til kollegerne kan veje tungt.

- Hvis der er skåret ned på vikardækningen, betyder ens sygedag, at man tager en fridag eller afspadseringen fra en anden. Det kan få mange til at møde op syge, siger Claus D. Hansen til Avisen.dk..

Han peger desuden på en anden tendens. Nemlig frygten for at miste jobbet.

Det siger noget om, at vi har et presset arbejdsmarked, hvor man gør, hvad man kan, for at beholde jobb

Michael Dupon, læge

Det samme gør praktiserende læge fra Birkerød Michael Dupont:

- Det siger noget om, at vi har et presset arbejdsmarked, hvor man gør, hvad man kan, for at beholde jobbet. Så det kan være, at folk ikke tør blive hjemme, selvom det er den bedste idé, siger Michael Dupont til Avisen.dk.

Bekymret over udviklingen

Marianne Vind, der er næstformand for HK/Privat, er bekymret over udviklingen:

- Hvis man er syg, skal man blive hjemme. Så enkelt er det. Ellers risikerer man både at smitte kollegerne og samtidig forværre sin sygdom, så der går længere tid, før man bliver rask, siger Marianne Vind.

I undersøgelsen fra HK/Privat svarer 62 procent af dem, der er gået på arbejde trods sygdom, at de gjorde det på grund af travlhed.

- Det er et tegn på forfejlet ledelse og en syg kultur på arbejdspladserne, siger Marianne Vind.

Jannie Merete Pedersen, souschef og advokat i erhvervsorganisationen og arbejdsgiverforeningen Dansk Erhverv, påpeger, at man på ingen måde gør sin arbejdsplads en tjeneste ved at dukke op med feber og snotnæse.

- Det er rigtig godt, at danskerne er engagerede på arbejdet. Men det er ikke til hverken din, din arbejdsgivers eller dine kollegaers fordel, hvis du kommer på job og bare hænger i et hjørne, siger Jannie Merete Pedersen til Avisen.dk.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App