Svineproducenter rydder op

De danske svineproducenter strammer efter nytår kraftigt op på egenkontrollen. Brodne kar skal have høje bøder eller smides helt ud af samarbejdet, skriver FoodCulture.dk. Positivt og fornuftigt, siger fødevareministeren og Dyrenes Beskyttelse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Efter nytår strammer organisationen Landbrug & Fødevarer skruen en ekstra tand overfor de sidste 20 pct. af svineproduktionen, som halter bagefter på en række dyrevelfærdsmæssige områder.

- Vi kan ikke acceptere, når forholdene ikke er i orden. Derfor strammer vi efter nytår den såkaldte Danish-ordning, hvor en uvildig kontrolinstans gennemgår forholdene i staldene. Det bliver lettere at ekskludere medlemmer, og det vil ramme de brodne kar på pengepungen. Både fordi de mister omsætning, når de står uden for kontrollen, og fordi det kommer til at koste dem 10.000 kroner at få et kontrolbesøg, som kan give dem adgang til det gode selskab igen, siger Trine Vig, kvalitetskonsulent hos Videncenter for Svineproduktion, Landbrug & Fødevarer.

Stramningerne er velkomne
I Fødevareministeriet ser man positivt på de bebudede stramninger.

- Jeg hilser de nye tiltag velkommen. Det er positivt, at branchen strammer op over for deres medlemmer. Én dårlig historie om misrøgt af svin rammer hele branchen, og derfor lyder det fornuftigt at slå hårdt ned på de producenter, der ikke har styr på tingene, siger fødevareminister, Henrik Høegh (V).

Også fra Dyrenes Beskyttelse er der støtte at hente.
- Det er fint, at erhvervet også selv forsøger at rydde op i egne rækker. Sådan et initiativ kan vi kun bakke op om, men det er for tidligt at vurdere, om de konkrete tiltag er nok, siger direktør i Dyrenes Beskyttelse, Britta Riis.