Svært at få lån i yderkommuner

76 procent af erhvervscheferne i land- og yderkommunerne har inden for de seneste 2 år oplevet, at sunde projekter har fået afslag på lån.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det er svært at optage lån, når det gælder projekter i yderområderne. Det skriver Kommunernes Landsforenings nyhedsbrev Momentum, der har lavet en analyse på området.

Her svarer 76 procent af erhvervscheferne i land- og yderkommunerne, at de inden for de seneste 2 år har oplevet, at ellers sunde projekter har fået afslag på lån. Samtidig kender 57 procent ifølge analysen til virksomheder, der har fået afslag på lån til nybyggerier eller større investeringer, selv om de havde en sund økonomi.

I Assens Kommune på Fyn fortæller kommunaldirektør Henning Qvick om et turismeinitiativ, der fik afslag, selv om folkene bag stod med halvdelen af de 2,4 millioner kroner, de skulle bruge til at købe en ejendom, og han mener ligesom flere af erhvervscheferne, at de mange nej'er bremser den lokale udvikling.

Afgørende med vækst i landområder

I Kommunernes Landsforening er formand Martin Damm (V), der også er borgmester i Kalundborg Kommune, bekymret over tendensen.

- Det er naturligt, at de største byer er lokomotiver for væksten i Danmark. Men det er helt afgørende, at vi skaber rammer for vækst i alle kroge af landet. Og det virker jo helt barokt, hvis driftige virksomheder og iværksættere bliver bremset, udelukkende fordi de har den forkerte geografiske placering. Nye virksomheder kan puste liv i et område, men omvendt kan lukkede virksomheder og butikker også blive begyndelsen til enden for et landsbysamfund, siger Martin Damm i nyhedsbrevet.

Minister: Beliggenhed bør ikke spille ind

Han ser gerne, at reglerne på området ændres og opfordrer pengeinstitutterne til at åbne op for udlånene til virksomheder i yderområderne.

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) slår over for Momentum fast, at afslag på lån ikke bør gives på grund af beliggenhed, og Finansrådet afviser, at det skulle være tilfældet.

- Der er blevet strammet op på udlån siden 2007, men kriterierne er ikke ændret. Og der er ikke kommet et nyt kriterium med landdistrikt eller postnummer ind i vores vurderinger. Der er jo ikke noget, banker hellere vil end at låne penge ud, hvis vi vel at mærke tror på, at vi får pengene igen, siger Niels Storm Stenbæk, der er cheføkonom og underdirektør i rådet.

Her kan du, hvilke kommuner Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter definerer som land- og yderkommuner:


Nyhedsoverblik