Sundhedsstyrelsens forklaring holder ikke

Rigshospitalet og Herlev Hospital forstår ikke forklaringen om, at kapacitetsproblemer er årsag til at urutinerede kirurger opererer æggestokkræft i Roskilde.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det er på grund af kapacitetshensyn, at Roskilde Sygehus med tilladelse fra Sundhedsstyrelsen lader urutinerede kirurger foretage højt specialiserede og komplicerede operationer for æggestokkræft. Det var i hvert fald den begrundelse, Sundhedsstyrelsen gav B.T., da det kom frem, at den lille afdeling på Roskilde Sygehus, trods mangeårige anbefalinger om at stoppe, fortsat opererer for den meget dødelige sygdom.

Men påstanden om pladsmangel på nabohospitaler holder ikke, skriver B.T.

De to specialiserede afdelinger på Rigshospitalet og Herlev Hospital forstår ikke Sundhedsstyrelsens begrundelse. For der er rigeligt med kapacitet, og ellers skal der nok komme det, da kræftpatienter har højeste prioritet.

- Vi har umiddelbart den kapacitet, der skal til for at aftage patienter fra Roskilde. Desuden kan jeg sige, at jeg ikke er vidende om, at det på noget tidspunkt skulle have været på tale, at det er af kapacitetshensyn, behandlingen fortsætter på Roskilde Sygehus og endnu ikke er blevet samlet, siger Jannik Hilsted, direktør på Rigshospitalet.

Også hans kollega på gynækologisk afdeling på Herlev Hospital, ledende overlæge Morten Lebech, afviser, at der er pladsmangel.

Siden 2001 har Sundhedsstyrelsen anbefalet, at kræft i æggestokkene, som tager livet af mere end 50 pct. af de ramte kvinder, blev samlet i højt specialiserede centre, hvor kirurger i samarbejde med andre læger kan planlægge forløbet. Faktisk peger Sundhedsstyrelsens speciale-planlægning, som i øjeblikket er i gang, på, at sygdommen er "højt specialiseret" og dermed kun skal behandles på ét til tre nationale centre.

Alligevel har Roskilde altså fortsat under påskud af, at deres patienter ville overbebyrde Herlev og Rigshospitalet.

/ritzau/