Sundhedsminister skal se på psykiatrisvigt

Sundhedsministeren skal give svar på behov for ekstra hjælp til særligt psykisk og fysisk syge. DF er klar til at støtte, hvis gruppen falder igennem systemet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En række partier vil nu have sundhedsministerens svar på, om en gruppe af tunge psykiatriske patienter, der samtidig lider af alvorlige fysiske sygdomme, falder hjælpeløst igennem systemet.

- Vi har på det seneste afsat mange penge til psykiatrien. Men er der en særligt udsat gruppe, vi har overset, så må vi se på, hvordan vi kan hjælpe via satspuljemidler eller finanslov. Det er vigtigt, at folk ikke udskrives, før de er klar til det, siger psykiatriordfører i Dansk Folkeparti Liselott Blixt.

Hun vil derfor nu på linje med SF, Enhedslisten og De Radikale have sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) til at undersøge problemet.

Ifølge en undersøgelse i Ugeskrift for Læger er gruppen af psykisk og fysisk svært syge hårdt ramt efter nedlæggelsen af omkring 9000 psykiatriske sengepladser. På de bosteder, som erstatter sengepladserne, kan man ikke håndtere deres komplekse fysiske og psykiske problemer. På grund af de alvorlige psykiske problemer kan patienterne ikke finde ud af at tage deres medicin og må derfor engang imellem tvangsindlægges i en kort periode, så de ikke kollapser. De ender derfor som kroniske svingdørspatienter mellem hospitaler og bosteder.

Derfor efterlyser bl.a. overlæge og professor, dr.med. Poul Videbech langtidspladser på de psykiatriske afdelinger, hvor de særligt syge kan være i en længere periode, til de er stabiliserede.

Den konservative psykiatriordfører, Vivi Kier, vil også have ministerens vurdering af problemets omfang.

- Men som udgangspunkt må det være bostedernes opgave at være med til at motivere patienterne til at modtage medicin for både deres psykiske og fysiske problemer, siger hun.

/ritzau/

 


Nyhedsoverblik