Strejke lammer DSB: Togdriften er indstillet

En strejke blandt personalet hos DSB betyder mandag morgen, at DSB indtil videre opgiver at køre tog på Sjælland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En strejke blandt personalet betyder, at DSB har opgivet at køre med tog på Sjælland og øerne indtil videre.

Det oplyser DSB.

- Ved sekstiden har vi indstillet togtrafikken øst for Odense. Så vi kører ikke tog øst for Odense og på hele Sjælland - hverken S-tog eller fjern- og regionaltog, siger Tony Bispeskov, informationschef i DSB, til Ritzaus Bureau.

En melding om, at et enkelt tog er indsat mellem Slagelse og Odense er droppet igen, og der kører således ingen DSB-tog øst for Odense. 

Godstog og lokalbaner er dog ikke påvirket, da de ikke drives af DSB.

Tony Bispeskov fra DSB opfordrer alle passagerer til at holde sig orienteret via rejseplanen.dk.

Artiklen fortsætter under billedet.

Mange pendlere gik forgæves i morges, da togtrafikken var indstillet. Her et opslag fra Slagelse Station. 

Mandag morgen begyndte rigtig mange tog at køre med forsinkelser - og til sidst besluttede DSB klokken 06.00 at trække stikket på trafikken på Sjælland.

Kort efter kørte alle tog til den nærmeste station, hvorfra passagererne måtte klare sig videre på egen hånd. Der vil ikke blive indsat busser til erstatning for de strejkeramte tog, men DSB oplyser, at rejsetidsgarantien er trådt i kraft.

Det betyder, at de rejsende kan få refunderet deres billetter - men giver dem eksempelvis ikke mulighed for at tage en taxa på DSBs regning.

Er du rejsende: Sådan skal du gøre

Sporarbejdes togbusser kører

Mandag morgen var den første hverdagsmorgen, hvor det store sporarbejde ved Ringsted Station var et stort problem for morgentrafikken. Her er der indsat togbusser mellem Nykøbing Falster, Næstved og Ringsted stationer. Disse busser kører fortsat, men der er tale om meget frustrerede passagerer på stationerne. 

- Jeg er rasende lige nu. Jeg skal finde ud af, hvordan jeg kommer på arbejde, siger en af passagererne til TV ØST.

En anden af de normale passagerer slap dog udenom problemerne ved at tage bilen.

Sofie Malene Kreutzkampf Jensen fra Vordingborghavde forberedt sig og havde fået arrangeret samkørsel til København sammen med en ven.

- Sporarbejdet betød, at jeg skulle bruge knap tre timer på transport hver vej, så jeg brugte en stor del af søndagen på at finde andre løsninger. Det handler også om at finde en løsning, så jeg kan komme hjem igen. Jeg tvivler på, at trafikken resten af dagen med toget bliver helt regelmæssig, siger hun til TV ØST, efter at være ankommet til København.

Strejke og demonstrationer

Før beskeden om at DSB indstiller togdriften på Sjælland indløb, advarede DSB dog via højtalerkald på stationerne om problemer med togdriften "på grund af en pludselig opstået mangel på arbejdskraft".

Artiklen fortsætter under billedet.

Servicemedarbejdere forsøger at hjælpe passagererne på Slagelse Station mandag morgen, efter DSB har indstillet al togdrift.
Servicemedarbejdere forsøger at hjælpe passagererne på Slagelse Station mandag morgen, efter DSB har indstillet al togdrift.
Foto: René Lind - Lind Foto

Årsagen til strejken er ifølge Avisen.dk en strid om en række aftaler om de ansattes fremtidige vilkår i DSB. Denne konflikt er opstået efter DSB forlod de statslige overenskomster, og i stedet meldte sig ind i Dansk Industri.

Der er tale om en overenskomststridig konflikt, og Dansk Jernbaneforbund oplyser på deres hjemmeside, at de pålægger deres medlemmer at genoptage arbejdet straks og holde det normaliseret.

Artiklen fortsætter under billedet.

Næstved Station ligger mandag formiddag øde hen. I forgrunden et af de tog, der holder stille og venter på at blive genindsat.
Næstved Station ligger mandag formiddag øde hen. I forgrunden et af de tog, der holder stille og venter på at blive genindsat.
Foto: Jan Vinholdt

DSB mener dog ikke, at det er nok. De har derfor mandag morgen bedt om møde i Arbejdsretten hurtigst muligt. Samtidig har DSB bedt Dansk Arbejdsgiverforening indlede en sag om organisationsansvar overfor Dansk Jernbaneforbund, skriver de i en pressemeddelelse.

- Det er beklageligt, at vores kunder bliver taget som gidsler i en overenskomststridig arbejdsnedlæggelse. Dansk Jernbaneforbund har gennem i længere tid ikke medvirket til at skabe ro om vores fælles forhandlinger, tværtimod har de i deres retorik og ageren været med til at understøtte flere overenskomststridige arbejdsnedlæggelser, senest den der er i gang lige nu, siger Flemming Jensen, administrerende direktør i DSB.

DSB oplyser, at der har været fysiske blokader af et tog på Københavns Hovedbanegård, samtidig oplyser Københavns Politi, at der har været blokader af veje omkring Hovedbanegården.
 

DSB-ansatte demonstrerer mandag morgen foran Københavns Hovedbanegård.
DSB-ansatte demonstrerer mandag morgen foran Københavns Hovedbanegård.
Foto: Seerfoto -Sofie Malene Kreutzkampf Jensen