Stramme regler om førtidspension bliver snart ændret

Syge borgere her fra regionen har tidligere fortalt om, hvor strengt kommunerne tolker loven om førtidspension. Nu bliver lovgivningen lavet om.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Sannie Nielsen fra Præstø og Marianne Mogensen fra Mern ved Vordingborg er begge så syge, at de ifølge Vordingborg Kommune kun kan arbejde en time eller halvanden om ugen.

Begge kvinder oplever ingen tegn på, at deres helbred bliver bedre. Tværtimod har de kun fået flere skavanker de seneste år.

Alligevel vil Vordingborg Kommune ikke tilkende dem førtidspension, og derfor får de kun ledighedsydelse og forventes at søge job. 

Men sager som deres vil måske kunne få et andet forløb i fremtiden.

Politikere vil ændre loven

Forligskredsen bag reformen af førtidspension fra januar 2013 (Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti, Venstre og Liberal Alliance) vil lave lovgivningen om.

Politikerne i de seks partier mener nemlig, at nogle kommuner tolker loven for stramt.

Derfor vil de nu sikre, at mennesker, der ikke har udsigt til, at deres arbejdsevne udvikles, ikke sendes i ressourceforløb.

- Der er kommuner, der fortolker og forvalter reglerne om førtidspension strammere end andre. Mennesker er derfor blevet sendt i ressourceforløb, som de slet ikke burde være i. Det skal vi selvfølgelig have rettet op på med det samme, siger beskæftigelsesminister, Troels Lund Poulsen (V), i en pressemeddelelse og fortsætter:

- Jeg er derfor glad for, at jeg har fået forligskredsens opbakning til, at jeg snarligt kan fremsætte et lovforslag i Folketinget, der præciserer reglerne på området. 

Nogle borgere skal ikke i ressourceforløb 

Forslaget skal dels skabe klarhed om, at dokumentationskravet for at få tilkendt en førtidspension i visse tilfælde kan være opfyldt, uden at borgeren har deltaget i et ressourceforløb. 

quote Der er brug for, at vi skærer det ud i pap for kommunerne, så borgere ikke bliver behandlet vidt forskelligt, alt efter hvilken kommune de tilfældigvis bor i.

 Karsten Hønge, beskæftigelsesordfører for Socialistisk Folkeparti

Og dels at kommunen kun skal sætte borgeren i et ressourceforløb, hvis kommunen kan pege på indsatser, hvor der er en realistisk forventning om, at borgeren kan udvikle sin arbejdsevne.

- Tilretningen af loven er et vigtigt skridt på vej mod en mere fair behandling af borgerne. Der er brug for, at vi skærer det ud i pap for kommunerne, så borgere ikke bliver behandlet vidt forskelligt, alt efter hvilken kommune de tilfældigvis bor i, siger beskæftigelsesordfører for Socialistisk Folkeparti, Karsten Hønge.

Hvad er ressourceforløb?