Storstrøms-forhandlinger sparkes igang igen

Forhandlingerne om en ny bro over Storstrømmen genoptages efter alt at dømme. Politikerne skal i dag melde ud, om de vil være med til at forhandle om en ny bro.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Efter tre måneders tænkepause er der igen gang i forhandlingerne om en ny Storstrømsbro.

Transportminister Henrik Dam Kristensen (S) præsenterede i går forligsparterne i blå blok for et nyt udspil, der skal bygge bro over uenighederne om de 3,9 milliarder kroner, som en ny bro koster.

- Partierne i blå blok skal melde tilbage onsdag klokken 12, og så finder vi ud af, om den politiske vilje til en aftale er til stede, siger Henrik Dam Kristensen til Ritzau.

Alle enige om, at broen ikke kan undværes

Alle partier i forligskredsen er enige om, at der er behov for en ny Storstrømsbro. Men finansieringen af broen har skabt stor splittelse.

Ministeren vil ikke gætte på, om parterne er tættere på hinanden, end da man afbrød forhandlingerne i november. Han hæfter sig dog ved, at oppositionen er vendt tilbage til forhandlingerne på baggrund af et nyt tilbud fra regeringen.

- Men det er klart, at hvis de putter nye krav ind, så kan det selvfølgelig blive svært. Det er derfor, jeg siger, at det kommer an på, om der er politisk vilje, siger han.

Dansk Folkeparti ikke med

Og ifølge Dansk Folkepartis trafikordfører, Kim Christiansen, kan ministeren godt regne med, at der "helt sikkert" kommer nye krav på forhandlingsbordet.

Han mener ikke, at transportministeren med det nye udspil er kommet blå blok nok i møde.

- Det synes jeg ikke, han er. Jeg har hele tiden sagt, at det her ser svært ud, for jeg synes ganske enkelt ikke, at der er ret meget elastik i tingene fra ministeren, siger Kim Christiansen.

Vil hente penge i trafik-sparegris

Regeringen har lagt op til at finde de 3,9 milliarder, som en ny bro koster, i Infrastrukturfonden, hvoor der spares op til forskellige trafikprojekter.

De borgerlige partier ønsker derimod at bruge fondens penge til veje og i stedet finansiere den nye bro med penge fra brugerne af den nye Femern-forbindelse eller Øresunds- og Storebæltsbroen.

Ifølge Altinget.dk er regeringen parat til at give 600 millioner kroner ekstra til vejinvesteringer for at lande en aftale om Storstrømsbroen.

Regeringen håber på at kunne få op mod 150 millioner kroner i medfinansiering af Storstrømsbroen fra EU. Men det kræver, at der er en politisk aftale på plads inden udgangen af marts.

/ritzau/


Nyhedsoverblik