Store mængder sprøjtegift fundet i regnen over Sjælland

Store mængder af sprøjtegiften prosulfocarb er fundet i regnen over Sjælland. Giften - der skal bekæmpe græs - er fordampet fra landmændenes marker, og kommer så ned andre steder sammen med regnen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Efterårets regnbyger indeholder andet og mere end vand, skriver Politiken torsdag.

Stoffet prosulfocarb, som landmænd bruger til at bekæmpe græsukrudt i de kornmarker, der tilsås om efteråret, fordamper og falder ned sammen med regnvandet overalt - i den åbne natur, på æbleplantager og i private haver og urtebede, hvor mange lige nu plukker egne æbler, blommer eller druer.

Indholdet af ukrudtsmidlet i regnvandet er steget med henholdsvis 16 procent på målestationen i Sepstrup Sande i Midtjylland og hele 174 procent ved Risø på Sjælland fra 2013 til 2014.

Det er ikke akut giftigt for mennesker, men har ved dyreforsøg med større mængder vist sig at give vægttab og påvirke lever, nyrer og knoglemarv samt give lavere fødselsvægt hos afkommet.

Forrige år fandt man rester af prosulfocarb på 12 ud af 17 partier økologiske æbler fra høsten i 2013, som alle måtte kasseres.

De mange fund førte til en frivillig handlingsplan, som skulle løse problemet. Alligevel har en æbleavler netop fundet stoffet ved en egenkontrol i æblerne fra sidste års høst.

- Selv om det er meget små mængder, helt nede på 0,01 milliontedele, bliver vi ramt af det på en måde, som gør, at vore æbler pludselig ikke er salgbare, siger Niels Ørskov Christensen fra Orskov Foods til Politiken.

Firmaet aftager æbler fra en leverandør, der i december 2014 fandt prosulfocarb på sine æbler.

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) ser ikke et akut problem i prosulfocarb i regnvandet.

- De mængder, der er fundet i regnvandet, er på ingen måde skadelige for hverken mennesker eller miljøet, svarer hun i en mail til Politiken.

Hun hæfter sig ved, at der i år ingen tilfælde er af fund på økologisk frugt. Og hun vil ikke tage stilling til ønsket om et forbud eller en erstatningsordning.

/ritzau/