Stor udskiftning af lærere på skolerne

Eleverne vil møde flere nye ansigter blandt lærerne på første skoledag i år på grund af en usædvanlig stor udskiftning i personalet flere steder.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Sjældent har der været så mange opsigelser og nyansættelser i folkeskolen som i år, og det kommer til at betyde flere nye ansigter for eleverne.

- Udskiftningen har været meget større i år. Vi har haft 51 medlemmer, som har forladt Slagelse kommune i år, siger formand for Slagelse Lærerkreds Per Haugård, til DR Sjælland.

Stillinger på hver 3. eller 4. skole

I Næstved kommune er der her ved skolestart ubesatte stillinger på hver 3. eller 4. skole.

Det er blandt andet lærernes nye arbejdstider, som gør, at mange har fået job tættere på bopælen, og så er der flere end sædvanligt, der har valgt at gå på efterløn nu.

- Vi har haft en del fynboer ansat i Slagelse kommune, fordi de kunne tage tidligt hjem og forberede sig om aftenen. Den mulighed har de ikke længere, og med en times transport hver vej kan man for eksempel ikke nå at hente sine børn, siger Per Haugård fra Slagelse Lærerkreds til DR Sjælland.

Frygter lærermangel

Han forudser flere opsigelser henover efteråret, og ligesom flere andre lærerkredsformænd, som DR Sjælland har været i kontakt med, frygter han decideret lærermangel.

- Der er stort set ikke flere ledige lærere tilbage i vores område, så de lærere der skal besætte ledige stillinger kommer fra et andet job, og på den måde kommer der nye huller på skolerne, og sådan kan det fortsætte, siger formand for Næstved Lærerkreds Thomas Andreasen til DR Sjælland.

Kan føre til øget konkurrence

Han mener at det vil føre til en øget konkurrence mellem skoler og kommuner om at tilbyde mere attraktive arbejdsforhold for at tiltrække og fastholde lærere, og det er skolechef i Næstved Kommune Aase Schmidt enig i.

- Der kan godt komme et konkurrenceforhold imellem kommuner og internt mellem skolerne, hvis der ikke er ledige lærere i området, siger hun til DR Sjælland.