Stor stigning i sommerhusindbrud

Antallet af indbrud i sommerhuse er steget markant.Så meget at Midt- og Vestsjællands Politi nu overvejer at lade en særlig gruppe tage sig af de mange tyverier.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Sidste år oplevede forsikringsselskabet Topdanmark en stigning i sommerhusindbrud landet over på hele 32 procent i forhold til 2007. I forhold til 2006 er antallet steget med 52 procent.

Tallet overrasker ikke forsikringsselskabet. Trods den aktuelle finanskrise har mange nydt godt af det økonomiske opsving de senere år. Derfor er sommerhusene blevet indrettet mere luksuriøst, og det har tyvene altså også fundet ud af.

De kedelige tal kender de så udemærket hos Midt- og Vestsjællands politi. I politikredsen havde de en stigning i antallet af sommerhusindbrud på 34 procent.  Og ser man på politiets statistik for hele Sjælland, er antallet af indbrud i fritidshuse steget med hele 39 procent.

- Det er helt uacceptabelt, at det stiger så meget, siger chefpolitiinspektør Steen Skovgaard i dag til TV2 Øst. - Berigelseskriminalitet er generelt i stigning, men det er klart at det er utilfredsstillende. Desværre bliver mange tyve animeret til at blive ved med at stjæle, fordi de let kan komme af med varerne, siger han.

Midt- og Vestsjællands politi havde sidste år 800 indbrud i sommerhuse. 25 af dem blev opklaret. - Det lyder ikke særlig godt, men det viser jo tydeligt, hvor vanskeligt det er, for vi kan jo ikke være på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt, siger Steen Skovgaard.

Der er dog en ting, som kan gøre det nemmere for politiet at opklare de mange tyverier. Skriv ned, hvilket serienummer der står bag på dit tv, og hvad du ellers har af værdifulde ting med et serienummer på, og gem sedlen til når uheldet er ude. På den måde kan dit fladskærmstv eller designerstol blive efterlyst i politiets register. Desværre kender de færreste numrene, og derfor må politiet alt for ofte lade tyven gå, selvom de har fanget ham med, hvad de mener er stjålne varer.

- Nu har vi jo f.eks. ved Holbæk fundet et sted med en del tyvekoster, og vi har faktisk problemer med at knytte dem til gerningsstederne, og det kan i værste fald betyde, at vi skal udlevere dem til tyvene igen. Og det har politifolk det meget svært ved, siger Steen Skovgaard.

Hos Top Danmark er de også trætte af de mange indbrud. I Vestsjælland, på Lolland Falster og på Møn samlet er der hos deres kunder sket en stigning i antallet af indbrud i sommerhuse på 37 procent fra 2007 til 2008. Forsikringsselskabet har nu lavet en liste med gode råd til, hvordan man undgår at tyvene kommer på besøg.

 

Gode råd mod indbrud i sommerhuset

§  Tøm så vidt muligt sommerhuset for værdier.

§  Træk gardinerne fra, og lad skabene stå åbne, så tyven kan se, at der ikke er noget at stjæle.

§  Sørg for gode låse på dørene.

§  Forstærk dørkarmen på yderdøre, da de fleste indbrud sker gennem døre.

§  Lås haveredskaberne inde, så de ikke kan bruges til at bryde ind med..

§  Benyt udendørs belysning med føler til at skræmme tyve væk.

§  Fjern ekstranøgler gemt ved huset.