Støjberg vil ramme bandekriminelles forældre økonomisk

Integrationsministeren vil have kommunerne til at udstede langt flere såkaldte forældrepålæg, end de gør nu.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Integrationsminister Inger Støjberg (V) vil ifølge Berlingske stramme kursen over for forældre til børn, der er i eller er på vej ud i bandekriminalitet.

Derfor foreslår Støjberg at afsætte 73 millioner kroner af de kommende fire års satspuljemidler til en statslig taskforce, som skal hjælpe socialforvaltningerne i udvalgte kommuner med at forebygge bandekriminalitet blandt unge.

quote Det her burde ikke være en kommunal opgave. Det burde være en forældreopgave

Inger Støjberg (V), integrationsminister 

Et af midlerne er at benytte sig af muligheden for at trække i forældrenes sociale ydelser.

- Det her burde ikke være en kommunal opgave. Det burde være en forældreopgave. Men vi kan se, at nogle ikke løfter deres forældreansvar.

- Derfor skal vi i langt højere grad bringe i spil, at der skal trækkes i ydelserne over for forældrene, hvis de ikke har styr på deres børn, siger hun til Berlingske.

Kan holde sociale ydelser tilbage

Kommunerne har i flere år kunnet udstede såkaldte forældrepålæg, som giver mulighed for at holde sociale ydelser tilbage, hvis forældrene ikke samarbejder med de sociale myndigheder.

Sidste år blev der ifølge Udlændinge- og Integrationsministeriet givet 13 af slagsen. I 2015 var det 12, og året forinden blev der givet seks.

Det er Inger Støjbergs håb og forventning, at disse tal bliver øget væsentligt de kommende år, hvis taskforcen bliver en realitet. 

Anne Jørgensen, der er regionsformand i Dansk Socialrådgiverforening i Region Syddanmark, tvivler dog på, at forældrepålæggene virker.

- Meget af det her arbejde virker kun med en god relation. Det, vi i stedet gør, er at blive ved med at have dialogen.

- Vi opnår langt de bedste resultater i samarbejde med dem, der har problemerne, siger hun til avisen. 

Taskforcen