Der er MRSA-bakterier i ni ud af ti svinebesætninger.
Det viser en stikprøvekontrol af 130 konventionelle svinebesætninger, som Fødevarestyrelsen undersøgte sidste år.
Dermed ligger forekomsten af den resistente bakterie på niveau med en tilsvarende undersøgelser fra 2015.
- Det er jo stort set status quo, siger dyrlæge og chefkonsulent i Fødevarestyrelsen Stig Mellergaard.
- Svinene bliver ikke syge, men problemet opstår, hvis svækkede mennesker bliver smittet med bakterien, siger Stig Mellergaard.
Tvungen vask indført
Han mener, at det stort set er umuligt at få bugt med bakterien, da den er modstandsdygtig over for en række af antibiotika, og det vil koste "et tocifret milliardbeløb" at gøre forsøget.
Svinene bliver ikke syge, men problemet opstår, hvis svækkede mennesker bliver smittet med bakterien
Derfor ligger udfordringen i stedet i at holde MRSA inden for staldens fire vægge.
- Der er indført tvungen vask, når man forlader svinebesætningen, og alle, der arbejder med svin, skal gennem et e-læringskursus. Det har vi gjort for at sikre, at bakterien ikke kommer ud af stalden, siger Stig Mellergaard.
Hvis bakterien bliver båret ud af stalden og ind på hospitalet, kan den i værste fald koste patienters liv, fortæller Stig Mellergaard.
Forårsager ikke sygdom
Også grise på friland og økologiske grise er blevet undersøgt.
Her fandt Fødevarestyrelsen husdyr-MRSA i omkring 20 procent af besætningerne.
Blandt de hønsebesætninger, der leverer æg til forbrugerne, var forekomsten af husdyr-MRSA på tre procent.
Formålet med stikprøvekontrollen er at kortlægge spredningen inden for dyrearten, således at der kan gribes ind med forbyggende tiltag, hvis det er nødvendigt.
Husdyr med MRSA-bakterier forårsager ikke sygdom hos husdyrene. Smitten via kød vurderes af eksperterne til at være begrænset og kan forebygges ved almindelig køkkenhygiejne.
Bakterierne kan blive overført fra dyr til mennesker ved direkte kontakt, men smitter kun sjældent fra menneske til menneske.