Statsansattes betalte frokostpause angribes

Før overenskomstforhandlinger for statsansatte åbner statens forhandler for at fjerne betalt frokostpause.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I dag har lokomotivførere, politibetjente, jurister og andre statsansatte ret til en betalt frokostpause.

Men i et brev til forhandlerne ved det kommende forårs forhandlinger om nye overenskomster kaldes den betalte frokostpause for et personalegode - og den slags kan siges op og forsvinde.

Det skriver Politiken.

Meldingen kommer fra Moderniseringsstyrelsen, der forhandler som den statslige arbejdsgiver. Dermed åbnes der for at afskaffe den betalte frokostpause uden forhandling eller lønforhøjelse.

Flemming Vinther, der er formand for Centralorganisationernes Fællesudvalg (CFU), repræsenterer de 180.000 ansatte i staten. Han mener, at det er dybt kritisabelt.

- Det er et udsagn, som vi er dybt og inderligt uenige i. Jeg synes ikke, at man på nogen som helst måde kan sidestille betalt frokostpause med massage- og frokostordninger, siger han til Ritzau.

Fuldstændig uhørt

Tidligere har en voldgiftskendelse slået fast, at den betalte frokostpause var en del af overenskomsten i statsejede DR. Hvis den skal fjernes, skal det ske ved aftaler om nye overenskomster.

Moderniseringsstyrelsen vil dog ikke acceptere, at den kendelse gælder for de øvrige statslige arbejdsgivere.

Moderniseringsstyrelsen opsiger ikke den betalte frokostpause generelt. Beslutningen overlades til de enkelte statslige styrelser og arbejdsgivere.

- Det er Moderniseringsstyrelsens opfattelse, at hovedparten af de statsansatte er omfattet af lokale kutymer om betalt spisepause, skriver vicedirektør i Moderniseringsstyrelsen Linda Nordstrøm Nissen i en mail til Politiken.

Budskabet kommer, netop som arbejdsgivere og lønmodtagere skal til at forhandle nye overenskomster, der skal være afsluttet i foråret.

- Det er fuldstændig uhørt, at man nu bare uden forhandling - uden overhovedet at betragte det som et aftalespørgsmål - men alene ved hjælp af ledelsesretten siger, at det er en kutyme, som kan fjernes, siger Flemming Vinther.

Hvis de ansatte ikke længere får løn under frokostpausen, stiger arbejdstiden ugentligt med 2,5 timer


Nyhedsoverblik