Spareplaner rammer igen psykisk syge

Færre sengepladser, kortere behandlingsforløb og længere transporttid til psykiateren. Besparelse på 10 millioner kroner i Region Sjælland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Færre sengepladser, kortere behandlingsforløb og længere transporttid til psykiateren. Det er nogle af de konsekvenser, som sindslidende og deres pårørende kan forvente af næste års budgetter for sundhedsområdet, skriver Kristeligt Dagblad.

Landets regionsråd sidder netop nu og forhandler om, hvor der skal spares og lægges til i 2011. Hvis de nuværende budgetforslag som ventet bliver vedtaget uden voldsomme ændringer, står psykiatriområdet til at blive beskåret med 10 millioner alene i Region Sjælland. Der er også store millionbesparelser på vej i Region Hovedstaden og i Region Midtjylland

Besparelserne er en fortsættelse af mange års nedprioritering af en svag patientgruppe, mener Danske Psykiateres og Børnepsykiateres Organisation, som nu forsøger at råbe politikerne op i et åbent brev til sundhedsminister Bertel Haarder (V).

Næstformand for psykiaterne og praktiserende speciallæge Jette LaBianca, der er medunderskriver på brevet, opfordrer Bertel Haarder til at sikre, at "de psykiatriske patienter ikke fortsat forfordeles så skammeligt".

- Vi er bekymrede, fordi folk i forvejen venter alt for længe på behandling og bliver udskrevet, før de er blevet raske

Og der er ingen ekstra penge i regeringens aftale med regionerne for næste år, siger Jette LaBianca.

Hver gang resten af sundhedsområdet har fået tilført 30 kroner, har psykiatrien fået 10. Jette LaBianca mener, at der er brug for en samlet pakke for psykiatripatienterne, så de kan få en lige så effektiv behandling i det offentlige som for eksempel kræftpatienter og ikke lappeløsninger.