Spænd hjelmen ordentligt (Video)

Sidste år døde 50 cyklister i trafikken, og 1.600 cyklister fik alvorlige skader i hovedet. Mere end halvdelen af de hovedskader kunne være undgået, hvis alle havde spændt hjelmen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Sådan bruger du hjelmen:

Hjelmen skal dække pande, baghoved og tindinger. Og den skal sidde så fast, at den ikke kan rutsje rundt på hovedet.

Før du tager din cykelhjelm i brug skal du indstille remmene, så hjelmen kommer til at sidde perfekt. De to remme i siderne skal samles lige under ørerne.

Tjek jævnligt remme og spænder, så hjelmen altid passer. Og husk at justere remmene hvis du f.eks. tager hue på en dag.

Børn skal have ny hjelm, når den gamle bliver for lille til at dække hovedet tilstrækkeligt.

Cykelhjelmen må kun bruges på cykel. Det kan være farligt at klatre eller lege med hjelmen på. Den kan hurtigt sidde fast i en gren. Kilde: sikkertrafik.dk

I dag fås de i moderigtige farver og former, og langt flere cyklister bruger nu hjelm, for at passe på sig selv i trafikken. Og det er der god grund til. Sidste år fik 1600 cyklister alvorlige skader i hovedet. Skader der kunne være undgået, hvis de havde brugt cykelhjelm.

Mens 3 procent af cyklisterne brugte cykelhjelm i 2001, så var der 15 procent af cyklisterne, der brugte hjelm i 2008.

Brug den rigtigt
Næste skridt er så at få cyklisterne til at bruge hjelmen rigtigt. For mange spænder den forkert, og så hjælper den ikke meget, siger overlæge på Neurokirurgisk Afdeling på Aalborg Sygehus, Preben Sørensen, til 24 timer.

- Hvis hjelmen ikke sidder ordentligt, kan man lige så godt lade være med at have den på. Den beskytter ikke det, den skal. Især hvis man har den siddende for løst, så den sidder for langt tilbage, så knalder man jo bare panden i jorden, som om man ikke havde hjelm på, siger Preben Sørensen, der savner oplysning til folk om, hvor vigtigt det er, at hjelmen sidder rigtigt.

Få et lynkursus i at bruge hjelmen rigtigt herunder:
[video:video_mangler:090830_hjelm.flv]