¨

Sommertid er spild af tid

Foto: TV ØST

Der er ingen grund til at have sommertid i Danmark. Alligevel har vi alle - hvis vi har husket det - stillet vores ure tilbage i nat.

To gange om året skal vi huske at stille på vores ure. Men nu viser det sig, at det faktisk er uden grund. Sommertid sparer nemlig ikke længere på energien.

- Man kan ikke bruge som begrundelse for sommertid, at der skulle være noget at spare rent energimæssigt, siger Morten Kidal, pressemedarbejder i Dong Energy.

Samfundet så anderledes ud tidligere, hvor arbejdstiden ofte var længere og ikke så fleksibel. Derudover har de fleste danskere i dag energisparepærer i hjemmet.

Minimal betydning
Energiselskabet har regnet på det og erkender, at man sparer lidt, når man ændrer tiden, men at det kun har minimal betydning.

- Det er så små forskydninger, så man kan ikke bruge det som begrundelse, at der skulle være noget at spare rent energimæssigt, siger Morten Kidal og fortsætter:

- Ved vintertid bliver der tændt tidligere op om morgenen, og om sommeren så sparer man det igen. Så det udligner hinanden.

Argument holder ikke
I sin nuværende form har sommertid eksisteret i Danmark siden 1980 med den begrundelse, at man ville spare masser af strøm til lys ved at flytte en times dagslys fra morgenen, hvor de fleste stadig sover til om aftenen, hvor folk er aktive.

Men det argument holder altså ifølge energiselskabet Dong Energy ikke længere.

Bøvl for bønder
Landmændene i Danmark er bestemt ikke glade for at ændre tiden.

- Køerne kender godt klokken, selvom de ikke går med den. Så når vi flytter tiden, er det en belastning for dyrene. Det påvirker dem, fordi de kommer ud af den rytme, som de er i, fortæller landmand Kjartan Poulsen.

Siden 1996 blev datoen for at ændre tiden den samme i alle EU-lande. Ifølge EU begynder sommertid den sidste søndag i marts og ophører sidste søndag i oktober. Danskerne skal derfor stille deres ure en time tilbage i nat.

/ritzau/

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App