Sommertid: Derfor skal du stille på uret i nat

Se, hvorfor du skal stille uret frem natten mellem lørdag og søndag.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

* Sommertiden blev afprøvet i Danmark første gang under Første Verdenskrig i 1916. Anden gang var i perioden 1940 til 1948.

* I 1980 blev sommertiden indført igen. Efter en standardisering i EU i 1996 har vi sommertid fra sidste søndag i marts til sidste søndag i oktober.

* Reglerne om sommertid er fastlagt i EU-direktiv 2000/84/EF. Ifølge direktivet skal Kommissionen hvert femte år offentliggøre sommertids start og slut for de kommende fem år.

* Omkring 70 lande har i dag indført ordningen.

* Sommertiden er indført for at få det meste ud af dagslyset om aftenen.

* Et amerikansk forskerhold har påvist, at risikoen for blodpropper i hjertet stiger med 24 procent mandagen efter overgangen til sommertid.

* Omvendt falder den med 21 procent, når vi går over til normaltid i efteråret.

* Uret skal stilles frem, når det er tid til at sætte havemøblerne frem, og tilbage, når det er tid til at stille havemøblerne tilbage.

* Om foråret skal uret stilles en time frem fra klokken 02.00 til klokken 03.00. Om efteråret skal uret stilles en time tilbage fra klokken 03.00 til klokken 02.00.

Kilder: Daylight savings time and myocardial infarction skrevet af Amneet Sandhu, Milan Seth og Hitinder Gurm fra University of Michigan, Den Store Danske og Eur-lex.

/ritzau/


Nyhedsoverblik