Sommerhygge giver mange spritulykker

Der sker alt for mange alvorlige spritulykker om sommeren. Derfor sætter politiet fra i morgen ind med spritkontroller i hele landet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Sol, sommer og hygge er ofte ensbetydende med øl, drinks og rødvin. Desværre er der for mange, der glemmer at lade bilen stå, når de efter en hyggelig grillaften eller en tur til stranden har fået lidt for meget indenbords.

Derfor sætter politiet fra i morgen ind med spritkontroller i hele landet. Samtidig vil en landsdækkende kampagne fra Rådet for Sikker Trafik, TrygFonden og kommunerne minde flere om at lade bilen stå, når de har drukket.

Det skriver Rådet for Sikker Trafik i en pressemeddelelse.

Tal fra Vejdirektoratet viser, at der i løbet af sommermånederne sker alt for mange spritulykker med dræbte og alvorligt tilskadekomne personer i trafikken.

- Om sommeren er der mange uplanlagte sammenkomster, hvor man lige mødes til lidt mad og hygge, og så kommer der øl og vin på bordet. Netop fordi det er impulsivt, så har mange glemt at planlægge på forhånd, hvordan de kommer hjem senere på aftenen. En genstand bliver til flere, og når trætheden melder sig, og man vil hjem, så kan det være svært at vurdere, hvor meget man har fået at drikke, udtaler Michelle Laviolette, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik, i pressemeddelelsen.

Klar til et pust?

Derfor vil bilisterne fra mandag den 6. juni og måneden ud møde en landsdækkende kampagne i tv, radio, langs vejene og ved for eksempel større, offentlige sommerfester rundt om i landet.

Politiet sætter ind med ekstra spritkontroller fra mandag den 6. juni og ugen ud samt i uge 27.

Langs vejene vil store kampagneskilte med teksten ”Klar til et pust?” minde om, at man kan møde politiet på vejene, og at man ikke skal sætte sig bag rattet, hvis man er i tvivl om sin promille.

Opfordrer til at blande sig

Det kan føles svært at overtale en anden til at lade bilen stå. Især hvis du ikke er sikker på, hvor meget han eller hun egentlig har drukket. 

- Spritbilisterne udgør en stor risiko for os alle i trafikken. Hvert år ser vi desværre mange alvorlige ulykker, som kunne have været undgået, hvis folk havde ladet bilen stå, efter de havde drukket, siger Erik Terp Jensen, centerchef for Rigspolitiets Nationale Færdselscenter, og tilføjer:

- Vi opfordrer til at man blander sig, hvis en person i selskabet finder bilnøglerne frem efter at have drukket.

Sådan forhindrer du spritkørsel: