Sommeren gav masser af markbrande

Varme temperaturer og tørt vejr har givet brandfolk rundt omkring i regionen travlt sommeren over.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det har været et varmt, tørt og dejligt sommervejr i år – og samtidig også de perfekte betingelser for brande i naturen.

Dem har der også været masser af denne sommer, hvor brandfolk har haft travlt med slukningsarbejde rundt omkring i regionen.

Siden begyndelen af juni har brandvæsenet rykket ud til 129 markbrande på Sjælland og i hovedstadsområdet.

Det skriver Falck i en pressemeddelelse.

En del afgrøder og landbrugsmaskiner blev flammernes bytte. Og grunden til, at mange af brandene opstod, var ifølge brandchef Bendt Trustrup på grund af de maskiner, der blev brugt under høstarbejdet.

- En sten, der kastes ud ad snitteren på mejetærskeren i en byge af gnister, er en hyppig brandstifter. En varm udstødning eller et overophedet leje kan ligeledes starte en brand. Desuden kan biler, der ankommer med forsyninger til høstarbejderne, have så varme katalysatorer, at der opstår ild, fortæller Bendt Trustrup i pressemeddelelsen. 

Udover markbrande har sommerens vejr også betydet ild andre steder i naturen. Blandt i grøftekanter, skove, klitter eller hedearealer.

Ifølge Falck har det været svært for landmændene at stille noget op i de varme temperaturer. Der er dog nogle småting, der er værd at huske på, lyder det.

- Det er vigtigt, at de har en pulverslukker med sig ud i marken samt en mobiltelefon, så de kan tilkalde hjælp. Desuden er det en god ide at have sikret sig, at man hurtigt kan pløje brandbælter, så en opstået brand ikke breder sig til de uhøstede afgrøder”, siger Bendt Trustrup.