Solskoldning giver os dyrere juletræer

Udlandet har købt de bedste juletræer. Efter sommerens problemer med sygdom blandt juletræerne sender det prisen på pæne træer mod loftet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Fænomenet "røde nåle" har gjort indhug i dette års juletræer. Det betyder færre og dårlige juletræer, hvoraf mange af de bedste allerede er blevet eksporteret ud af landet. Det skriver Foodculture.dk.

Danske juletræer er i år blevet ramt af en sjælden svamp, der giver juletræerne røde nåle. Svampeangrebet kommer efter, at træerne i forsommeren populært sagt blev solskoldede og dermed svækkede.

Nogle producenter er blevet ramt på op mod halvdelen af de salgsklare juletræer, mens andre er gået helt fri. Overordnet betyder det, at der bliver færre og dårligere juletræer i år, fortæller direktøren for Danske Juletræer:

- De bedste træer bliver eksporteret først, fordi eksportpriserne har været rigtig gode. Jeg er dog sikker på, at der ikke som sådan bliver mangel på juletræer, men det kan være, at man må leve med en lidt ringere kvalitet i år, siger Claus Jerram Christensen til Foodculture.dk.

Derfor bliver det formentlig et lidt mindre, skævere eller rødere juletræ, der kommer til at stå i midten af danskernes jul i år.

Krise i Europa øger efterspørgsel på de gode træer

Ifølge Claus Jerrem Christensen bliver problemet med få og ringere juletræer forværret af en ekstra stor efterspørgsel fra de central- og østeuropæiske markeder, hvor deres egenproduktion i år er gået meget værre end i Danmark:

- Mange af de tyske og østrigske producenter kan ikke levere de træer, som de har regnet med på grund af noget uventet frost under knopskydningen i foråret. Derfor er der stor efterspørgsel efter de danske træer, selv om kvaliteten måske ikke er helt i top på alle træerne i år.

De røde nåle kommer ikke til at få de store konsekvenser for den danske eksport, hvor vi hvert år eksporterer for omkring 1,5 milliard kroner juletræer og pyntegrønt.

- For den enkelte producent kan det dog være rigtig alvorligt, når store dele af årets juletræer enten skal kasseres eller sælges billigere i en lavere kvalitetsgruppe, understreger Claus Jerrem Christensen.

Sjælland er hårdt ramt, mens Jylland nærmest går fri

De røde nåle har fået konsekvenser for en række producenter. Ifølge Claus Jerram Christensen er det især sjællandske juletræsproducenter, der er blevet hårdt ramt, mens man i Jylland, hvor der er mere nærringsfattige jorde, nærmest går fri for røde nåle:

- På landsplan er det næppe mere end 2-3 procent af Danmarks 11 millioner træer, der er blevet ramt. Men for den enkelte producent kan det være op til 50 procent af alle juletræer, der er blevet ramt.

Carsten Andersen er blevet ramt på 23 procent af sine juletræer til denne sæson, men han tjener primært sine penge som grossist. Han er dog ked af det på mange af sine kunders vegne:

- Nogen har op til 30 procent røde nåle, og for dem er det en katastrofe. Jeg lever af at købe og sælge juletræer, og jeg vil ikke købe træer med røde nåle, for der ingen, der vil have dem til at stå hjemme i stuen.


Nyhedsoverblik