Soldaterforening er vred på forsvaret

Det vil klæde forsvaret at give de 100 berørte soldater fra Afghanistan en form for kompensation, når de forsinkes på grund af dansk fejl, mener formand.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Det er utilgiveligt. Det er hamrende amatøragtigt.

Det siger formanden for Hærens Konstabel og Korporalforening, Flemming Vinther. Han er harm på sine medlemmers vegne over, at det er en dum dansk fejl, der forsinker påskeorloven for 100 danske soldater fra Afghanistan i tre dage.

- Forsvaret har fløjet tropper ud og ind af landet i snart otte-ni år. Det er utilgiveligt, at det her sker. Det må bare
ikke svigte. Der er 100 mand her, som kommer ude fra en krigszone og virkelig havde glædet sig til at komme hjem. De har familie, og de har børn, som står herhjemme og venter på dem. Jeg er virkelig vred på mine medlemmers vegne, siger Flemming Vinther.

Soldaterformanden siger, at soldaterlivet er ventetid. Der kan ske uventede ting, som gør, at de strander forskellige steder i verden.

- Men når det sker, fordi forsvaret ikke har styr på, hvad det laver, så er det hamrende amatøragtigt. Kun halvanden dag før, de skal flyve, opdager man, at papirerne ikke er i orden. Hvis mine medlemmer i Afghanistan organiserer deres patruljer lige så dårligt, så var de ikke mange, der kom levende hjem, siger Flemming Vinther.

De 100 soldater, der bliver tre dage forsinkede på vej hjem fra Kabul til familien i Danmark, har orlov frem til 21. april,
og der er ikke, ifølge Flemming Vinther, overenskomstmæssigt mulighed for at forlænge orloven eller give dem kompensation.

- Jeg synes, at det ville klæde forsvaret, hvis man fandt på en eller anden kompensation til de her mennesker. Forsvaret kunne give familierne et kroophold som kompensation, når soldaterne kommer hjem, foreslår Flemming Vinther. Flyvertaktisk Kommando og transportfirmaet DSV er ved at finde ud af, hvem af de to der har ansvaret for, at der ikke blev sørget for den rigtige overflyvningstilladelse fra Usbekistan.
/ritzau/