Soldater skal tvinges til at bearbejde oplevelser (Video)

Udsendte soldater skal have obligatorisk psykologbehandling når de kommer hjem fra krig. Det mener en konsulent i psykiake efterreaktioner fra Hærens Konstabel og Koporal Forening.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Har du været i krig, SKAL du også have psykologhjælp. Sådan lyder forslaget i dag, efter en 32-årig ex-soldat fra Lolland tirsdag aften blev skudt og dræbt af politiet -  Fornuftigt - så klar er udmeldingen fra en anden tidligere balkan-soldat.

- Psykologerne kan gå ind og mærke på folk, om man har ændret sig. Det tror jeg ville være en rigtig god ide. Jeg tror det ville have hjulpet mig, siger Lars Esbensen fra Boeslunde, der kom hjem fra det tidligere Jugoslavien i 1995.

Se interviewet med Lars Esbensen herunder:
[video:flv:090312_soldatop.flv]

I dag får omkring 15 procent af de soldater, der har været udsendt, psykologhjælp, når de kommer hjem. Men det skal være en obligatorisk del af en udsendelsen - for alle. Hos Hærens Konstabel og Koporal Forening forslår man, at soldaterne er ansat tre måneder, efter de kommer hjem, hvor de kan vende sig til en ny hverdag.

- Man kan bruge de tre måneder til at lade de soldater gå sammen, hjælpe og støtte hinanden og motivere hinanden til at tage imod det tilbud om psykolog, der skulle være en naturlig del af den tre måneders ansættelse, Siger Yvonne Tønnesen, der er konsulent i psykiske efterreaktioner ved Hærens Konstabel og Koporal Forening.

Hos Institut for militærpsykologi deler de ikke den holdning. De mener nemlig ikke man kan tvinge en soldat til snakke med en psykolog.

- Vi er usikre på den effekt det har, fordi vi tror ikke på, at folk kan forandre sig mod deres vilje. vi kan ikke tvinge folk til at sige noget, når de er sammen med os. vi kan ikke tvinge dem til at ændre på nogle ting som de ikke vil, siger psykolog og souschef Sten Kruse Blinkenberg.

Lars Esbensen fik ikke psykologhjælp, da han kom hjem fra balkan. Men det ville han gerne have haft.

- På nuværende tidspunkt vil jeg nok mene, at det ville kunne have ændret en hel del ting, i forhold til hvordan man har det i dag. Man kan ikke slippe det helt. Jeg går stadig og tænker tilbage på den tid, hvor jeg var af sted, siger Lars Esbensen.


Nyhedsoverblik