Soldater skal bestå psykologisk test

Venstre foreslår, at psykologer skal erklære soldater psykisk egnede, inden de kan sendes i krig i Afghanistan.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Danske soldater skal erklæres egnede af en psykolog, før de kan sendes på mission til Afghanistan. Det foreslår regeringspartiet Venstre i et nyt veteranudspil, der sætter fokus på de hjemvendte soldaters psykiske problemer, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

- En undersøgelse og erklæring inden udsendelse vil give markant bedre chancer for at opspore de soldater, der udvikler psykiske lidelser. Man skal være sikker på, at soldaten - både for sin egen og andres skyld - kan påtage sig et meget stort ansvar, siger formanden for Folketingets Udenrigspolitiske Nævn, Eva Kjer Hansen (V).

Står det til Venstre, skal der desuden udstationeres en feltpsykolog på alle skarpe missioner. En ny hotline skal sikre soldaterne behandling på de psykiatriske skadestuer, mens forsvarets egne psykologer skal lave mere opsøgende arbejde.

De Konservative støtter idéen om en egnethedserklæring, men mener, at soldaterne skal have mulighed for at anke afgørelsen. Dansk Folkepartis Søren Espersen er langt mere skeptisk over for Venstres forslag.

- Jeg tror simpelthen ikke på, at man kan screene folk og forudse, hvordan de reagerer på en mission. Det lader til, at man vil klientgøre alle vores soldater, siger han.

SF's forsvarsordfører, Holger K. Nielsen, mener overordnet, at Venstres udspil er fornuftigt.

Psykolog og forsker ved Københavns Universitet Faezeh Zand arbejder på at forebygge krigstraumer hos danske soldater og er ved et udvikle en psykologisk screeningsmetode, der kan forudse, hvordan soldater vil reagere under stressbelastninger.

 

/ritzau/