¨

Soldater: Sårede skal hjælpes uanset prisen

Foto: TV ØST

Sårede veteraner skal have den behandling, der har brug for, uanset prisen, mener soldaterformand.

Soldaternes formand tager det helt roligt, at prisen for behandling af sårede veteraner ikke er taget med i opgørelsen af prisen for krigen i Afghanistan.

- Jeg kræver, at de får den behandling, de har brug for. Jeg er ligeglad med, hvad det koster, siger Flemming Vinther, Hærens Konstabel- og Korporalforening (HKKF).

Den danske deltagelse i krigen i Afghanistan blev for en uge siden gjort op til 13 milliarder kroner, hvoraf de 3,3 milliarder er til genopbygning og udvikling.

Erstatninger, akklimatisering og reintegration af veteraner er medregnet. Men derimod er udgifter som hospitalsbehandling og proteser til sårede soldater ikke medregnet.

Tallene for udgifterne til hospitalsbehandlingen findes. Men de er ikke lagt sammen eller offentliggjort.

Og det gør ingen forskel for Flemming Vinther, der har svært ved at se, hvad man skal bruge de tal til.

- Man skal vide, hvad man har brugt af penge, men det er svært at budgettere en krig, siger han.

Veteraner med varige mén kan blive afhængige af kostbare proteser, genoptræning, ombygning af boligen, handicapbil og nogle gange førtidspension resten af livet. Nogle må have hjælp til psykiske lidelser i lang tid.

Det vigtigste er ifølge soldaterformanden, at der i dag er en fornuftig behandling af især fysisk skadede veteraner og god hjælp til psykisk ramte soldater.

Det kan dog være svært at holde kontakt med alle, der forsvinder ud af forsvaret, erkender han.

- Det er en udfordring at nå ud i alle hjørner, siger Flemming Vinther.

Situationen for nogle af de seneste hjemvendte hold fra Afghanistan er, at der ikke har været job nok i forsvaret, når de kom hjem, påpeger han.

Mindst danske 70 soldater har fået varige mén under krigen i Afghanistan, som begyndte i 2001. Yderligere mindst 147 soldater er blevet såret under udstationeringen ifølge en opgørelse fra oktober 2010.

/ritzau/

 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App