Soldater forsøger selvmord (Video)

Ifølge en undersøgelse fra soldaternes fagforening har 281 soldater, der har været udsendt, forsøgt at begå selvmord, efter de kom hjem. Mange af dem mere end én gang.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Jeg købte en ordentlig bunke heroin og fik en til lave en sprøjte til mig. Der skulle være nok til at slå mig selv ihjel. Den tømte jeg så i venstre hånd. Det næste jeg husker er et par dage efter, hvor jeg vågner på psykiatrisk afdeling, siger Thomas Bøje Fredriksen til TV2ØST.

Han er en af de mange, der har forsøgt at begå selvmord efter at være vendt hjem fra udsendelse som soldat.

HKKF, der er soldaternes fagforening, oprettede i 2008 projektet Livlinjen, der skulle tage sig af de mest traumatiserede, hjemvendte soldater.

TV2ØST har set tallene for, hvad projektet har kortlagt af problemer for de 303 soldater, der indtil nu har henvendt sig. 281 har forsøgt at begå selvmord, og 177 har forsøgt mere end en gang.

[video:flv:100318_soldat.flv]

- Her er altså en gruppe af borgere – tidligere soldater – som man ikke har været opmærksom på før. Og som man ikke har indstillet sig på at hjælpe. Man ser at forsvaret taler om det her i positive vendinger. Altså forstået på den måde, at de synes, det er noget, de skal gøre noget ved. Men de magter ikke at løfte opgaven endnu, siger Alan Damm, der er sekretariatschef i Hærens Konstabel- og Korporalforening (HKKF), til TV2ØST.

Thomas Bøje Frederiksen vendte hjem fra mission på Balkan i 1994 med traumer. Gennem flere år var han flere gange indlagt på psykiatriske afdelinger, og i 2004 forsøgte han altså at begå selvmord.

- Nu skulle det være slut. Jeg magtede det ikke mere. Nu var det for hårdt det hele, siger Thomas Bøje Fredriksen til TV2ØST.

Kort tid efter selvmordsforsøget fik Thomas Bøje Frederiksen at vide, at han skulle være far. Det fik ham til at kæmpe sig igennem traumerne, og han er nu ovenpå igen. Men han er ikke tilfreds med den hjælp, som forsvaret giver, selvom den siden hans udsendelse er blevet meget bedre.

- Det er jo ikke kun soldaten, der dør, hver gang, der er en, der ryger i svinget. Det er jo hele familier, der bliver smadret. Det er jo samfundets problem, men jeg mener, det er forsvarets ansvar. Der skal  til at ske noget. Der er lig nok, siger Thomas Bøje Frederiksen.

Politikerne på Christiansborg var godt klar over, at hjemvendte soldater ikke alle har fået den hjælp, de har brug for, og kredsen bag forsvarsforliget skal snart drøfte en veteraudredning, der skal undersøge problemet.  Men at 281 har forsøgt selvmord overrasker.

-Det er jo lidt rystende, at det er så mange. Det understreger med al ønskelig tydelighed, hvor alvorligt, det her er, siger John Dyrby Paulsen, der er forsvarsordfører for Socialdemokratiet, til TV2ØST.

Du kan finde resultaterne af undersøgelsen her

Læs mere om den gratis psykologhjælp til soldater og deres pårørende her