Socialrådgivere: K's kontanthjælp er brutalt for børnene

Et lavere kontanthjælpsloft kommer især til at ramme forsørgere med børn.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Børnene bliver de store tabere, hvis De Konservatives nye kontanthjælpsloft får opbakning på den anden side af valget.

Det mener Dansk Socialrådgiverforening, der ser De Konservatives nye forslag som et "brutalt" slag mod børnefamilierne.

- Dem, der ikke har børn, de får ikke særlig meget, og de bliver så heller ikke ramt særlig hårdt af det her nye loft, som der ligger i De Konservatives udspil.

- Der går man direkte efter børnefamilierne, og det er en ret markant nedskæring af deres indkomst, siger formanden for Dansk Socialrådgiverforening, Majbrit Berlau.

3000 kroners forskel

Med De Konservatives nye forslag skal der være en øvre grænse for, hvor meget en kontanthjælpsmodtager samlet kan modtage i kontanthjælp, børnecheck, boligsikring og lignende offentlige ydelser.

Målet er, at der altid er mindst 3000 kroner i forskel mellem at være på passiv forsørgelse og at være i arbejde.

Hvis man er en familie med to børn betyder det, at hver forsørger på kontanthjælp vil opleve en reduktion på 2414 kroner, og det betyder, at familierne skal spare, mener Majbrit Berlau:

- Der er ikke nogen tvivl om, at det kommer til at gå ud over børnene, for det der overhoved er muligt at skære fra, det er sociale aktiviteter, siger hun.

Økonomisk pisk løser ikke problemet

Samtidig tror hun ikke på, at det nye loft får flere i arbejde, da dem der kan arbejde, allerede er motiverede for at gøre det.

- Det her med at sænke ydelserne og svinge den økonomiske pisk over nogle af dem, der i forvejen har allermindst i forvejen, det løser man simpelthen ikke problemerne ved. Dem vi har i kontanthjælpssystemet, der er jobparate, de vil bare gerne have et arbejde, siger Majbrit Berlau.

Endnu har Venstre ikke fremlagt, hvor meget der skal skæres i ydelserne i deres forslag til et nyt kontanthjælpsloft. 

FAKTA: De Konservatives kontanthjælpsloft

  • Der skal altid være en gevinst på mindst 3000 kroner ved at gå fra kontanthjælp til arbejde, lyder det fra K.
  • De Konservative er i mandagens udgave af Jyllands-Posten klar med en model for et kontanthjælpsloft. Det sætter en grænse for, hvor meget man samlet kan modtage i kontanthjælp, børnecheck, boligsikring og lignende offentlige ydelser.
  • Målet er, at der altid er mindst 3000 kroner i forskel på at være på passiv forsørgelse og at være i arbejde. Se her hvordan:
  • Kontanthjælpsloftet skal være på 109.000 kroner årligt efter skat for en enlig uden børn. For en enlig med to børn skal loftet være på 210.000 kroner årligt efter skat.
  • Kontanthjælpsloftet for et par uden børn skal være 82.000 kroner om året efter skat per person. For et par med to børn skal loftet være 125.000 kroner per person.
  • For en enlig på kontanthjælp med tre børn vil det betyde 2956 kroner mindre om måneden efter skat. Et ægtepar på kontanthjælp med et barn vil samlet miste 4828 kroner om måneden efter skat, mens en enlig uden børn vil miste 54 kroner.
  • Besparelsen for staten lyder på 1,4 milliarder kroner, som skal bruges til at hæve beskæftigelsesfradraget. De Konservatives model vil give en skattelettelse til lavtlønnede på 192 kroner om måneden.
  • Ifølge De Konservatives beregninger vil forslaget betyde 2000 flere i arbejde.

Kilde: Jyllands-Posten

/ritzau/