Sneplove kæmper mod snemasser og fygning

Det ser ikke for godt ud på vejene i den sydlige del af regionen. På Lolland, Falster og Sydsjælland kæmper sneplove for at gøre vejene farbare.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Sneen vælter fortsat ned i den sydlige del af regionen, hvor alt mandskab og samtlige køretøjer er sat ind. Alligevel er der mange veje, der ikke bliver farbare i dag.

- Vi har prioriteret de små veje på landet væk, for vi kan ikke overkomme det i dag, siger chef for Park og Vej i Lolland Kommune, Kjeld Jensen

Kommunen har i omegnen af 70 køretøjer på vejene, både plove, rendegravere og sneslynger. Men det er ikke nok:

- Vi forventer ikke at nå i bund. Lige nu er der ingen nedbør, men det blæser op, og det fortsætter til ved spisetid, og godt nok lægger vinden sig i nat, men den tager til i morgen tidlig. Så vi forventer, at billedet i morgen tidlig er det samme som i dag, fortæller Kjeld Jensen. 

quote Parkér et sted, hvor I kan komme ud på en lidt større og mere befærdet vej

Kjeld Jensen, chef for Park og Vej i Lolland Kommune 

Hans råd til bilisterne er for det første at undgå at køre ud, hvis ikke det er nødvendigt.

- Og så parkér et sted, hvor I kan komme ud på en lidt større og mere befærdet vej, siger han.

Ingen nattekørsel på mindre veje

I Guldborgsund Kommune er 50 sneplove på vejene for at rydde sne.

De store færdselsårer mellem byerne, klasse 1-vejene, er farbare, og selvom det fyger en del flere steder på vejene, er de alle åbne. Det er derimod lidt mere besværligt at holde de mindre veje fri for sne.

- 2'ervejene er farbare, men med meget fygning og nogen er svært fremkommelige, og dem kæmper vi med, fortællerdriftsleder ved Guldborgsund Kommune, Anders Madsen.

Det er politisk besluttet, at der kun skal bruges penge på at rydde de største veje, klasse 1, om natten, og derfor kører plovene ikke fra klokken 20 til 05. 

- I visse tilfælde havde det været godt at kunne køre hele natten, så vejene ikke lukker til. Vi kommer jo til at starte forfra i morgen tidlig, siger Anders Madsen. 

Sommerdæk forsinker sneplovene

Også på Sydsjælland volder sneen problemer, og selvom alt er ude at køre, er det ikke tilstrækkeligt. 

- Selvfølgelig lykkes det at rydde noget, men det kniber med at holde vejene farbare, fortæller vinterkoordinator i Vordingborg Kommune, Jan Hansen. 

Sneplovenes arbejde forsinkes også af et stort antal bilister på sommerdæk.

- Dem, der kører fast, bremser sneplovene, og når andre bilister så bevidst har lagt sig lige bag sneploven, - ja, så kan vi hverken komme frem eller tilbage, siger han og tilføjer:

- Det burde være lovpligtigt at køre med vinterdæk. 

Vinterkoordinatoren fortæller, at alle veje ude på landet er svært fremkommelige, og ligesom kollegerne på Falster, er det også kun klasse 1-vejene, der ryddes om natten. Resten af rydningen indstilles mellem 22 og 03. Og der er ikke meget, der tyder på bedre veje først på fredagen.

- Vi bliver ikke arbejdsløse det første halvandet døgn. Hvis solen bare kunne komme frem og vinden tage af, så kunne vi rydde op. Lige nu kæmper vi bare med at holde et farbart spor, lyder det fra vinterkoordinatoren.