Sneen stopper de slemme trafikulykker

Når sneen lægger sig ned over det danske landskab, kører vi mere forsigtigt, og det betyder færre alvorlige trafikuheld.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Sneen har en meget stor betydning for færdselsuheldene forstået på den måde, at der måske opstår flere uheld, men til gengæld er de sjældent alvorlige. Så snevejret er lig med flere buler, men mindre blod, siger Jesper Sølund, der er dokumentationschef hos Rådet for Sikker Trafik, til 24timer.

Han fortæller, at danskerne bliver mere opmærksomme bilister, når der er sne under hjulene.

- Ved et massivt snefald, så laver man ikke 20 forskellige ting, samtidig med man kører. Man er mere koncentreret, og så er man bedre til at sætte farten ned, da sneen gør det klart for enhver, at det er glat, siger Jesper Sjølund.

Han pointerer samtidig, at snevejret holder flere af de bløde trafikanter som for eksempel cyklister fra vejene, hvilket naturligt nedsætter risikoen for påkørsler. Hos Vejdirektoratet har man også lagt mærke til sneens positive effekt på trafikken.

- Kunne det her snevejr fortsætte i hele januar måned, vil det øge sandsynligheden for, at færre bliver dræbt i trafikken. Og det er jo altid godt, siger Stig R. Hemdorff, som er ansvarlig for uheldsstatistikken i Vejdirektoratet.

Stig R. Hemdorff ser gerne, at vi får en januar, som den vi havde i 2006, hvor der lå sne i størstedelen af de 31 dage. Det betød, at blot 12 mennesker mistede livet i trafikuheld, hvilket er under halvt så mange, som normalt dør i trafikken i årets første måned.

Og noget tyder på, at vinterkulden og snedrysset lige som i 2006 bider sig fast i Danmark. Resten af ugen melder Danmarks Meteorologiske Institut om frostvejr og sne. Så der skal fortsat køres forsigtigt på vejene rundt om i landet.