Snart slut med dansk brød

I fremtiden kommer vi til at sætte tænderne i Brot og bröd. Kvaliteten på dansk korn er efterhånden så dårlig, at dansk brød bliver bagt af tysk og svensk mel.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Danskerne spiser stadig mere brød, som er bagt på korn fra svenske eller tyske marker, skriver Morgenavisen jyllands-Posten. I løbet af få år kan det blive helt umuligt for forbrugerne at købe brød, som er fremstillet af danske råvarer. Årsagen er de relativt skrappe danske miljøregler, som gør det vanskeligt for landmændene at producere korn af tilstrækkelig god kvalitet.

- Vi henter en stadig større del af brødhveden i udlandet. Hvis udviklingen fortsætter, vil der om
ganske få år slet ikke blive dyrket brødhvede i Danmark, siger Niels Brinch-Nielsen, adm. direktør for Valsemøllen og formand for Danske Handelsmøller, der repræsenterer de store producenter af mel.

Op mod 70 pct. af den brødhvede, der anvendes i Danmark, hentes nu i udlandet.

- For få år siden var 70 pct. af brødhveden dansk. Desværre er kvaliteten af den danske brødhvede blevet gradvist ringere på grund af de danske miljøregler. Danske landmænd må ikke bruge de nødvendige mængder gødning på markerne. Det medfører, at proteinindholdet er for lavt i en stor del af den danske hvede, der ellers skulle bruges til brød, siger Niels Brinch-Nielsen.

Når der er for lidt protein i kornet, kan det ikke bruges til bagning.

- Hvis der mangler protein i melet, bliver brødet fladt som en pandekage. Derfor må vi sende lastbiler til Sverige eller langt ned i Tyskland for at hente korn. Tyske landmænd har lov at bruge mere gødning og kan derfor fremstille de gode kvaliteter, forklarer Niels Brinch-Nielsen. 


Nyhedsoverblik