Snart bliver der mangel på metalarbejdere

Tusindvis af faglærte går på pension de næste år, og ingen er klar til at tage over. Erhvervsskolerne kæmper med mangel på prestige.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Danske virksomheder risikerer inden for en kort årrække at stå med en voldsom mangel på jern- og metalmedarbejdere, skriver Politiken onsdag.

Det fremgår af en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). Den slår fast, at det sandelig ikke kun bliver universitetsuddannede, der bliver efterspørgsel på i fremtiden. Holder AE's fremskrivninger stik, vil der i 2020 mangle omkring 20.000 faglærte inden for jern og metal. Det svarer til, at omkring hver tiende faglærte stilling skal besættes med en anden medarbejder, skriver AE.

-Det vil være noget rigtig skidt. Det vil hæmme væksten og vores innovationsevne og kan føre til, at virksomheder flytter hele eller dele af deres produktion til udlandet, siger AE's direktør, Lars Andersen til Politiken.

Faglærte går på pension

Ifølge AE's analyse opstår den store mangel på arbejdskraft, fordi knap 4.500 faglærte inden for jern og metal hvert år vil forlade arbejdsmarkedet frem mod 2020. Den afvandring kan slet ikke opvejes af de nye årgange. I snit forventer AE, at der det indeværende årti ud vil komme 2.400 nye faglærte jern- og metalarbejdere til årlig.

En vigtig forklaring på problemerne er ifølge uddannelseschef i Dansk Metal Per Påskesen, at de erhvervsfaglige uddannelser i de senere år har haft umådelig svært ved at konkurrere med gymnasierne om de unges gunst.

- Er du en dygtig ung mand eller kvinde, skal du være mønsterbryder, hvis du vælger gymnasiet fra og siger, at du hellere vil tage en erhvervsfaglig uddannelse og uddanne dig til eksempelvis industritekniker, siger han til Politiken og tilføjer:

- De erhvervsfaglige uddannelser anses af mange for en taberfabrik.

Læs hele artiklen hos Politiken her.


Nyhedsoverblik