Smertestillende piller: Store pakninger på recept

Store glas med hovedpinepiller skal være receptpligtige. Det kan redde menneskeliv, forudser sundhedsminister.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det skal ikke længere være muligt at købe en pakke med 300 hovedpinepiller i håndkøb. Sundhedsstyrelsen har nemlig besluttet at følge de nye anbefalinger, som vil gøre store pakninger med svage smertestillende piller receptpligtige.

- Vi skal selvfølge lytte til ny viden, og lige netop på det her område kan der være menneskeliv at redde, lyder det fra sundhedsminister Astrid Krag (SF).

- Vi løser selvfølgelig ikke alt på den her måde, men meget tyder på, at vi med den her begrænsning har en chance for at forebygge nogle selvmord. Den chance griber jeg, fortsætter hun.

Årsag bag begrænsningen

Beslutningen om at ændre den tilladte mængde af de svage smertestillende piller, der kan erhverves i håndkøb, er truffet i Sundhedsstyrelsen. Fremover vil man højst kunne erhverve sig 20 piller ad gangen.

Det sker, efter nye data fra Storbritannien har vist, at der er en sammenhæng mellem adgangen til de store pakninger med svage smertestillende piller og antallet af selvmord og levertransplationer.

De nye data fik for nylig Registreringsnævnet til at, som vejleder styrelsen i den slags sager, til at anbefale en ændring af reglerne herhjemme. En ændring, der altså nu er på vej.

Hovedpinepiller på recept

Det vil fortsat være muligt at købe de store pakninger på apoteket, men det vil fremover kræve en tur til lægen for at få udskrevet en recept.

Sundhedsstyrelsens beslutning om at fjerne de store pakninger fra håndkøb vil samtidig heller ikke få betydning for kronikere, der - som i dag - vil kunne få ordineret store pakninger af smertestillende på recept og opnå tilskud efter de gældende tilskudsregler

Der skal nu iværksættes de normale høringsprocesser i forhold til de berørte lægemiddelvirksomheder. Sundhedsstyrelsen forventer, at receptpligten træder i kraft med udgangen af juni måned.

 

/ritzau/