¨

Små fugle dør i kulden

Foto: TV ØST

I den hårde frost må særligt de små fugle kæmpe med næb og klør for at undgå sultedøden. Få gode råd til hvordan man kan hjælpe fuglene.

Sidste år nåede Danmarks bestand af gærdesmutter, landets næstmindste fugl, sit laveste niveau i 30 år. Ifølge Dansk Ornitologisk Forening gik bestanden sidste vinter tilbage med 68 procent. Igen i år er det de mindste fugle der kæmper med næb og klør. Hvis frosten fortsætter, vil den frasortere endnu flere af de mindste sangfugle i koret.

- Det er typisk de små fugle, der skal have mad hele tiden. I kulden bruger de længere tid på at lede efter føden, så bruger de mere energi og så går de til, siger Lars Christoffersen, Ornitolog, Dansk Ornitologisk Forening Storstrøms Amt.

Udover gærdesmutten er også blåmejser og fuglekongen blandt de udsatte fugle.

- Insekter og myggelarver er frosset væk, når det er koldt. Derfor må fuglene slå over på anden føde, som ikke er deres primære, såsom frø og nødder, siger Lars Christoffersen, Ornitolog, Dansk Ornitologisk Forening Storstrøms Amt.

Derfor er det en god idé at fodre fuglene.

- Dem der kommer til fodrepladserne bliver reddet. På den måde kan de igen få unger her til foråret og dermed være med at til få bestanden op igen, siger Lars Christoffersen.

Fugle foretrækker fedt

Set i fugleperspektiv foretrækker fuglene fedt. Lars Christoffersen anbefaler derfor villaejere til at fodre fuglene med f.eks. fedtkugler, nødder og solsikkefrø. Det kan også være spæk og frugt, som man kan hænge ud i haven. Hvidt franskbrød anbefaler han til gengæld ikke.

Derudover er det vigtigt at fodre fuglene regelmæssigt og stille vand ud til dem.

02:11 Luk video

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App