Slutspil om regionens supersygehus

Spurten er gået ind i kampen om placeringen af det kommende supersygehus i Region Sjælland. Politikerne har skitseret fire muligheder.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det kommende supersygehus i Region Sjælland skal ligge i enten Næstved, Ringsted, Køge eller Roskilde. Det har regionspolitikerne aftalt forud for den endelige afgørelse, der bliver taget på et regionrådsmøde 16. marts. Dermed er Slagelse og Holbæk begge røget ud i kampen om at få et regionalt supersygehus

Beslutningen om placeringen af regionens kommende hovedsygehus handler ikke kun om investeringer på op mod 11 milliarder kroner. Regionspolitikerne er også med til at afgøre de fire byers fremtid, da et hospital vil betyde tusindvis af lokale arbejdspladser.

De fire scenarier som regionspolitikerne skal vælge imellem:

Politikerne i Region Sjælland skal vælge mellem fire modeller, der hver består af ét hovedsygehus og 2-3 mindre akutsygehuse.

Forslagene er - i uprioriteret rækkefølge:

- Et hovedsygehus i Næstved samt akutsygehuse i Roskilde, Holbæk og Nykøbing Falster. Her er taberne Slagelse og Køge.

- Et hovedsygehus i Ringsted samt akutsygehus i Roskilde og Nykøbing Falster. Her er taberne Næstved, Slagelse og Køge

- Et hovedsygehus i Køge samt akutsygehuse i Slagelse, Holbæk og Nykøbing Falster. Her er taberne Næstved og Roskilde

- Et hovedsygehus i Roskilde samt akutsygehuse i Slagelse, Køge og Nykøbing Falster. Her er taberne Næstved og Holbæk

Den igangsatte udvikling af sundhedscentre i Kalundborg og Nakskov fortsætter.

 

Du kan finde oplægget fra Region Sjælland her

 

De fire modeller er sendt til høring  i februar.

Tidsplan:

3. februar: De fire modeller blev fremlagt i Regionshuset i Sorø - og om aftenen var der borgermøde i Roskilde

8. februar: Borgermøde i Næstved

26. februar: Høringsperioden afsluttes

9. marts: Forretningsudvalget i Region Sjælland behandler sagen

16. marts: Regionsrådet træffer den endelige beslutning

 

Region Sjælland ønskede i sin oprindelige sygehusplan, der blev vedtaget i foråret 2008, at regionen på grund af sin særlige geografi fortsat skulle bevare ti sygehuse.

Regionsrådet ville således have, at de seks store sygehuse i Holbæk, Slagelse, Køge, Roskilde, Næstved og Nykøbing Falster fortsat skulle kunne modtage akutte patienter, ligesom de akutte afsnit i Nakskov og Kalundborg skulle bevares, men dog kun med åbningstid til kl. 22. Endelig skulle de ikke-akutte sygehuse i Faxe og Ringsted ligeledes bevares.

Regeringens ekspertudvalg (det såkaldte Erik Juhl-udvalg) skød  i november 2008 denne sygehusplan i sænk. Ekspertudvalget kaldte de sjællandske regionspolitikeres sygehusplaner for kortsigtede og uambitiøse.

Udvalget anbefalede i stedet, at regionrådet lavede en ny sygehusplan, der kunne  leve op til kravene om færre og større sygehuse.

Eksperternes vurdering betød, at Region Sjælland i foråret 2009 blev den helt store taber, da regeringen fordelte milliarder til sygehuse rundt om i landet.

I månederne efter har regionspolitikerne drøftet en ny sygehusstruktur, der vil imødekomme anbefalingerne fra regeringens ekspertudvalg - og det er disse drøftelser, der nu har ført frem til de fire forslag, der er sat i høring i februar

Du kan finde rapporten fra Erik Juhl-udvalget her

 

Tidligere artikler: