Skybrud og tørke - det ekstreme vejr er kommet for at blive

Ifølge en klimaforsker kan vi forvente mere ekstremt vejr fremover. Det er både vind, temperaturer og nedbør, der ændrer sig.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Måske husker du videoen af de to drenge fra Skælskør, der leger i den kæmpe vandpyt, der dannede sig efter skybruddet 17. juli i år.

Regnen kom som kaldet efter en lang periodes tørke, og de to drenge, Lucas og Frederik, fyldte deres gummistøvler med vand og løb rundt i regnen.

quote Det her år har indtil nu været et meget godt billede på, hvad vi vil komme til at se mere af

Martin Olesen, klimaforsker, DMI

Men det er ekstremer som det, vi så denne sommer, som vi skal til at vænne os til. Det viser prognoser fra FN's Klimapanel IPPC, som blandt andet lyder på et mere ekstremt vejr, med længere tørkeperioder og flere skybrud med voldsomme mængder nedbør.

Tørkeperioder og kraftig nedbør

Det bekræfter også klimaforsker Martin Olesen fra DMI, Danmarks Meterologiske Institut, overfor TV ØST.

- Der vil ske en ændring i det nedbørsmønster, vi er vant til at se. Der vil være længere perioder uden regn, og så vil der være perioder med kraftigere nedbør såsom skybrud, som vi allerede ser nu, siger Martin Olesen, og tilføjer, at DMI allerede registrerer flere skybrud end hidtil.

- Vi registrerer flere skybrud, og det er fint i tråd med de forventninger, vi har til klimaets udvikling, siger han.

I år har vi set både ekstremt snevejr og ekstrem tørke, og det kan vi godt begynde at vænne os til.

- Det her år har indtil nu været et meget godt billede på, hvad vi vil komme til at se mere af - ikke at det bliver det nye normale, men om sommeren vil der være færre dage med heldagsregn og flere dage med godt vejr samt flere skybrud. Man kan sige, vi får mere ekstremt vejr, siger Martin Olesen.

Vi ændrer på en balance med drivhusgasser

Grunden til det ekstreme vejr er en, som nok de fleste af os kender. Det er nemlig den store udledning af CO2, som er synderen. Og det er også det, der forårsager de store mængder nedbør.

- Det (nedbørsændringen, red.) er en sideeffekt af, at temperaturerne stiger. Drivhusgasserne er en naturlig del af atmosfæren, men så smider vi noget ekstra ind, og det ændrer så på en balance, som gør, at det bliver varmere, der kommer denne her nedbørsændring og vinden ændrer sig, forklarer Martin Olesen.

Benløse Park
Læs også
Efter oversvømmelser blev borgerne inddraget - nu er de klar til ekstremt vejr
Benløse Park
Læs også
Efter oversvømmelser blev borgerne inddraget - nu er de klar til ekstremt vejr

I Danmark følger klimaændringerne gennemsnittet for den forventede globale opvarmning. Men selvom det måske virker ekstremt i Danmark, så er det langt fra det sted i verden, hvor det er værst.

- Det er alvorligt i den tredje verden, hvor udfordringen er langt større. Der handler det om liv eller død. I vores del af verden handler det ikke om liv eller død. Her er det et spørgsmål om at tilpasse sig rettidigt til de ændringer, der sker, for ellers bliver det dyrt, siger Martin Olesen. 

Man kan gøre noget

Ved slutningen af dette århundrede forventer man, temperaturerne er steget med fire grader, ligesom at de ekstreme nedbørshændelser vil være fordoblet. 

Men ifølge Martin Olesen er der dog noget, man kan gøre for at begrænse skaderne.

- En reduktion i udledning af drivhusgasserne kan begrænse skader og udgifter i Danmark og begrænse de særdeles alvorlige udfordringer i andre dele af verdenen, siger han.


Nyhedsoverblik