¨

Skovflåten kommer tættere på

Foto: TV ØST

Antallet af skovflåter er steget. Og risikoen for at blive bidt af en kan være lige så stor i ens baghave, som i skoven.

De er stort set overalt. Faktisk kan man møde skovflåterne mange steder også udenfor skoven. Blandt andet i parker, på rastepladser og i haver.

- Risikoen er i princippet til stede overalt, så længe vi har nogen dyr, der leverer flåterne til stedet, siger lektor ved Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet, Per Moestrup Jensen til DR Syd.

Antallet af rådyr i Danmark er steget kraftigt de senere år, og det betyder bedre forhold for skovflåterne - og dermed flere af dem. De små blodsugere elsker områder med skygge og fugt, så bor man tæt på naturen, er risikoen ekstra stor, siger Per Moestrup Jensen.

- Hvis man bor ude i de små og mellemstore landsbyer, hvor rådyrene vader ud og ind i haverne, så er risikoen for at have flåter i haven ikke meget anderledes end, hvis man befinder sig i skoven. Dermed er risikoen helt inde ved døren, og teoretisk set helt den samme for at blive bidt som efter en tur i skoven, siger han til DR Syd.

Undersøgelser viser, at flåterne i dag bærer på en række smitsomme bakterier og parasitter, der kan give alvorlige infektionssygdomme. Den mest almindelige årsag til sygdom hos mennesker skyldes bakterien Borrelia, som i de fleste tilfælde kan behandles og helbredes, uden at patienten får varige mén.

Det er dog et fåtal, der bliver syge efter at være bidt af en flåt.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App