Skolerne i bevægelse: 70.000 børn og unge dyrker motion i dag

I dag er det Skolernes Motionsdag. En dag, som efterhånden er en tradition godt forankret på skolerne, der i dag forsøger at inkludere alle elever.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Hvis man forestiller sig at sidde i et rumskib, der flyver hen over Danmark, så vil man se landet stå og gynge.

Sådan lyder det fra Bjørn Friis Neerfeldt fra Dansk Skoleidræt. For i dag er det Skolernes Motionsdag, hvor stort set alle regionens skoleelever er ude og motionere.

For 95 procent af skolerne her i regionen deltager i Skolernes Motionsdag, hvilket svarer til knap 70.000 skoleelever. Det viser en undersøgelse, Dansk Skoleidræt har foretaget.

quote Den grundlæggende tanke er at præsentere børn og unge på alle landets skoler for glæde, fællesskab og bevægelse på en samlet dag

Bjørn Friis Neerfeldt, Dansk Skoleidræt

- Det er spændende, at vi et sted mellem klokken 9 og 12 har en tradition, hvor alle bevæger sig samtidigt, siger Bjørn Friis Neerfeldt.

Skolernes Motionsdag er en del af programmet Sunde Børn Bevæger Skolen, der er et samarbejde mellem Dansk Skoleidræt og TrygFonden. Målet med programmet er, at flere børn og unge bevæger sig mere og grundlægger sunde vaner tidligt i livet.

- Det er noget, der er startet af os som organisation i sin tid, men det er med tiden blevet en fuldstændig kulturel forankret del af skolernes traditioner, siger Bjørn Friis Neerfeldt.

Glæde, fællesskab og bevægelse 

På landsplan deltager 96 procent af de danske skoler i Skolernes Motionsdag. Det svarer til knap 650.000 elever i landets folke-, fri-, privat- og specialskoler.

- Den grundlæggende tanke er at præsentere børn og unge på alle landets skoler for glæde, fællesskab og bevægelse på en samlet dag, siger Bjørn Friis Neerfeldt.

Og det er ifølge Bjørn Friis Neerfeldt vigtigt med en dag som Skolernes Motionsdag. For børn tilegner sig tidligt i livet en adfærd, som har stor betydning for deres syn på sundhed og bevægelse senere i livet, forklarer han.

- Så hvis de bliver præsenteret for nogle alsidige idrætter, som de synes er motiverende og sjove, så har det også en helt afgørende betydning for deres aktivitetsniveau som voksen, siger han.

Fakta om Skolernes Motionsdag:

  • Skolernes Motionsdag blev stiftet i 1982 som De Fynske Skolers Motionsløb af en gruppe idrætslærere i Dansk Skoleidræts daværende amtsudvalg på Fyn.
  • Første år deltog flere end 55.000 elever i løbet.
  • Begivenheden bredte sig allerede året efter til resten af landet.
  • I begyndelsen var det udelukkende en dag med løb, men motionsaktiviteterne udviklede sig rundt om på skolerne, og i 1993 blev dagen omdøbt til Skolernes Motionsdag.
  • Helt nye tal viser, at 96 procent af Danmarks folke-, fri-, privat- og specialskoler deltager i Skolernes Motionsdag med knap 650.000 aktive elever. Derudover deltager bl.a. et antal daginstitutioner og efterskoler.
  • Skolernes Motionsdag finder sted under overskriften Glæde, bevægelse og fællesskab.  
  • Skolernes Motionsdag er en del af programmet Sunde Børn Bevæger Skolen, der er et samarbejde mellem Dansk Skoleidræt og TrygFonden. Målet med programmet er, at flere børn og unge bevæger sig mere og grundlægger sunde vaner tidligt i livet.

Kilde: Dansk Skoleidræt

- Og der er det for os helt afgørende at være bevidste om, at skolen er den eneste arena, hvor vi har alle børn samlet. Det er den eneste arena, som findes, hvor man kan gøre en indsats for alle børn på mange områder – herunder også at præsentere dem for noget bevægelse, som er interessant og sjovt og derigennem kunne understøtte, at de kan blive sunde i et livslangt forløb.

Forsøger at inkludere alle elever

Derfor handler det ikke så meget om at kunne løbe langt, som det måske mest handlede om i sin tid. 

- Der er rigtig mange spændende og sjove løsninger derude, som er bygget op omkring nogle kreative tanker, så man netop forsøger at inkludere alle elever i dag, siger Bjørn Friis Neerfeldt.

- Det er ikke nogen hemmelighed, at der er kritikere af dagen. Jeg kan godt følge den kritik, der er, hvis man havde en motionsdag, hvor 96 procent af skolerne sagde, at børnene skulle løbe fem kilometer den dag. Så ville man jo kun tilgodese de i forvejen idrætsaktive børn, og dem, som i forvejen har glæde ved at bevæge sig. Og det ville være enormt ekskluderende for dem, der ikke bevæger sig. Det er også derfor, det kun er 19 procent af skolerne, der kun tilbyder løb. Resten har andre tilbud også. Derfor synes jeg, det er positivt, at der har været en forandring over tid.


Nyhedsoverblik