Skolebørn når ikke at spise madpakken - nu kræver SF handling

Jacob Mark (SF) vil indskærpe over for kommuner, at ti minutter ikke er nok til spisepause i skoler.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Jacob Mark, der er børne- og undervisningsordfører for SF, går nu ind i debatten om korte spisepauser på landets skoler.

TV ØST har fortalt, hvordan mange skoler i regionen afsætter ti minutter til spisepausen, før børnene skal ud af klasselokalet. Det strider mod Fødevarestyrelsens anbefaling på 30 minutter, og som giver hovedbrud for forældrene til skolebørnene, der ofte ikke når at spise deres mad.

quote Det er vigtigt, at børnene har tiden til at sidde med maden

Jacob Mark (SF), børne- og undervisningsordfører

- Jeg har selv undervist på en skole i to år og har længe vidst, at spisepauserne er et spørgsmål om kulturen på den enkelte skole. Det synes jeg, vi skal have gjort noget ved. Det er vigtigt, at børnene har tiden til at sidde med maden, siger Jacob Mark.

Vil sende hyrdebrev til samtlige kommuner     

I dag findes der kun et sæt anbefalinger fra Fødevarestyrelsen om spisepauser på landets skoler. Blandt andet anbefaler styrelsen, at skolerne afsætter 30 minutter til elevernes frokost. 

Artiklen fortsætter under klippet.

Maja Morgen Laursen er mor til to skolebørn i Slagelse. Hun er en af de mange, der oplever, at børnene ikke kan nå at spise i skolen. 

Bør der ikke være nogle konkrete regler i stedet?

- Jeg mener ikke, det er noget, vi skal lave regler for. I forvejen har man lavet en centralistisk skolereform, så den frihed vil jeg ikke tage fra skolerne. Men vi kan måske sende et signal inde fra Folketinget om, at det her er vigtigt. Vi kan sende et hyrdebrev, svarer Jacob Mark.

Fik ændret længden på skoledagen 

Et hyrdebrev er et brev, hvor politikerne opfordrer kommunerne til at sørge for, at deres skoler følger Fødevarestyrelsens anbefalinger. 

- Det, vi kan gøre, er at sende et hyrdebrev til kommunerne, hvor vi siger, at sådan her forstår vi loven, og sådan her synes vi, at I skal gøre. Vi gjorde det med skoledagens længde i 2016, hvor vi kunne se, at for mange børn var i skole til klokken fire om eftermiddagen, selvom det ikke var meningen, de skulle være der længere end til klokken tre. 73 skoler valgte at følge vores opfordring, og nu, to år senere, har over 700 gjort det.

Men kan du ikke godt forstå, at lærerne også skal have pauser? 

- Det skal de selvfølgelig, men det må kunne planlægges på en måde, hvor børnene når at spise, lyder det fra Jacob Mark, der forventer at kunne tage sagen op i januar, ligesom han har bedt undervisningsminister Merete Riisager se på sagen, svarer Jacob Mark.