Skilsmisse bag hver femte bolighandel

Andelen af bolighandler, der skyldes skilsmisse, er næsten fordoblet siden 2006. Hver femte bolighandel skyldes, at ejerne går fra hinanden.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Når ægteskabet går i stykker, ryger huset også. Næsten hver femte bolig sælges nu, fordi ejerne går fra hinanden, og det er tæt på en fordobling siden 2006, skriver Politiken.

Dengang var skilsmisse skyld i 10 procent af de solgte huse, mens tallet nu er steget til 18 procent. Det viser en undersøgelse, som landets største ejendomsmæglerkæde EDC har foretaget blandt 2000 boligsælgere.

Årsagen er imidlertid ikke nødvendigvis, at flere går fra hinanden end for tre år siden, vurderer EDC.

- For få år tilbage valgte mange par en løsning, hvor den ene købte den anden ud og blev boende i huset med et afdragsfrit lån. I dag har bankerne strammet betydeligt op på kravene for at få bevilget et lån, så langt færre familier har den mulighed.

Det betyder, at boligen i stedet ofte bliver sat til salg, siger konsulent Birgitte Ringbæk fra EDC til Politiken.

En anden årsag til den dramatiske udvikling er, at huspriserne i store dele af landet først steg drastisk fra 2003 til 2007 og siden har været i frit fald.

- Stigningen i boligpriserne medførte, at mange skilsmissepar ikke var tvunget til at sælge boligen, fordi den ene kunne tage lån i friværdien, købe den anden ud og derefter omlægge til et afdragsfrit lån, så de månedlige udgifter blev overkommelige. Nu er priserne faldet, og muligheden for at låne i friværdien er ofte væk, siger Birgitte Ringbæk.