Skændes om navn på nyopdaget ringborg

3 forskellige navne er i spil til den nye ringborg, der er blevet fundet ved Sydmotorvejen ved Lellinge.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der er udbrudt navnekrig om Danmarks nye Vikingeborg, der fornylig blev fundet nær Lellinge.

Vallø Stift, som ejer jorden, hvor vikingeborgen ligger, har gjort krav på navnet Vallø Ringborg. Men i landsbyen Lellinge ønsker man den skal hedde Lellinge Ringborg, da vikingeborgen er fundet lige udenfor byen. I Køge Kommune er de dog mere interesseret i navnet Køge Ringborg. Navnekonflikten skyldes den store brandingværdi - den nye vikingeborg kan skabe som turistattraktion.

100 meter fra lokal kirke

Ved Lellinge kirke er graveren og landsbyens formand for lokalarkivet, Henning Mathiesen, fortørnet over at Vallø stift har sat sig på navnet. Han mener Lellinge ringborg er det rigtige navn, da udgravningerne kun ligger få 100 meter fra landsbyens kirke

- Det er forkert, at man prøver at markedsføre virksomheden Vallø Stift på et fortidsminde, som skulle være vores fælles eje, siger Henning Mathiesen til TV2/Lorry.

Borgmester: Skift navn hvis vi skal hjælpe med markedsføring og branding

Vikingeborgen er placeret lige udenfor Lellinge by, der er en del Køge Kommune. Vallø stift ligger derimod i Stevns kommune omkring 12 kilometer væk. Derfor mener Køges konservative borgmesteren, Flemming Christensen, også at Vallø stift har været lidt for hurtigt ude, da de i samarbejde med Danmarks Borgcenter navngav vikingeborgen. I Køge Kommune ser nemlig helst, at den kaldes Køge Ringborg

- Selvfølgelig får vi nok noget at sludre om med vores venner ude på Vallø Stift. Fordi skal vi være med til markedsføring og branding af vikingeborgen, så har vi nok et bedre forslag end Vallø Ringborg, siger Flemming Christensen.

Ifølge borgmesteren er det nemlig langt fra ligegyldigt, hvilke navn ringborgen får. For der er masser af brandingværdi, fondsmidler og turister i en vikingeborg. En attraktion, som Køges turistbureau længe har sukket efter at kunne markedsføre.

- Når vi finder sådan en borg, er det en sensation. Der bliver skrevet om den i hele verden, så den ville kunne lokke en masse turister til området, siger turistchefen i VisitKøge, Lars Nielsen.

Den profeti er Køges borgmester enig i. "Amerikanske turister, som kommer til København, kun godt blive lokket her ned af sådan en attraktion", siger Flemming Christensen (C).

Lellinge vil være vikingeby

Fornylig blev landsbyskolen nedlagt i Lellinge, så her vil borgerne kæmpe med næb og klør, for at kunne brande sig som vikingeby.

- Det vil betyde at Lellinge igen kommer på landkortet. Vi har mistet vores skole og dermed har vi mistet arbejdspladser. Et nyt borgcenter ville skabe nyt liv, siger Sonja Hansen, som har boet i Lellinge i 26 år.

Stiftsforvalteren i Vallø, Søren boas, ønskede i dag ikke at udtale sig om navnestriden.

I følge Kulturstyrelsen, findes der ikke en lov for navngivning af fortidsminder. Men det er kutyme, at fund navngives af det museum, der foretager den første, officielle registrering af dem.