Sjællandske unge ikke parate til ungdomsuddannelse

Over 30 procent af eleverne i sjællandske folkeskolers 8. klasser erklæres ikke-uddannelsesparate, viser foreløbige tal fra Ungdommens Uddannelsesvejledningen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En stor gruppe af eleverne i 8. klasse vil ikke blive parate til at begynde på en gymnasial uddannelse eller på erhvervsskole efter folkeskolen.

Det skriver Nordvestnyt.

Over 30 procent af eleverne i de sjællandske folkeskolers 8. klasser er således blevet erklæret »ikke-uddannelsesparate« til en ungdomsuddannelse af deres skoler. Det viser foreløbige tal fra Ungdommens Uddannelsesvejledning (UU). På landsplan er tallet 29 procent.

De mange 'ikke-parate' skal nu have ekstra hjælp og vejledning, ligesom skoler og vejledere skal lægge individuelle planer, der skal sikre, at de unge bliver klar til en ungdomsuddannelse efter 9. eller 10. klasse.

Formand for UU centrene i Danmark, Mark Jensen, der også er leder af UU i Køge Bugt, understreger, at tallene er foreløbige. Men at de mange ikke-parate elever bliver en udfordring. Især i de kommuner, der har flest »ikke-uddannelsesparate«.

- I forbindelse med erhvervsuddannelsesreformen har man forudsat, at andelen af unge, der ikke er uddannelsesparate og som skal have særlig hjælp, ville ligge på maksimalt 20 procent. Nogle steder er behovet altså en halv gang større, og det er et problem, hvis kommunerne vælger at følge 20 procents-forudsætningen og har skåret vejledningen ned, siger han.

De store lokale forskelle dækker over, at der eksempelvis i Odsherred, Kalundborg og Holbæk er 44, 41 og 38 procent af eleverne, der ikke er erklæret uddannelsesparate, mens det i den anden ende af skalaen »kun« gælder for 23 og 21 procent i Roskilde og Lejre Kommuner.

- Kommunerne og vi har aftalt, at vi skulle arbejde ud fra, at 30 procent ikke var parate. Det ramte vi så ikke. Men vi er vant til at skulle løfte den her opgave, og jeg fornemmer, at vi, skolerne og kommunerne er indstillet på at samarbejde tæt om at løfte den her opgave, siger Jørgen Dan Pedersen, centerleder på UU Center Nordvestsjælland.

Hos UU Roskilde, der dækker Roskilde og Lejre Kommuner, venter der centerleder Bjarne Kristiansen og hans medarbejdere en mindre omfangsrig opgave.

- Men vi har stadig en opgave i at sikre, at alle kommer med. Vores udfordring bliver, at opgaven er større på nogle skoler end andre, og derfor skal vi nu ind og prioritere vores ressourcer der, siger Bjarne Kristiansen.


Nyhedsoverblik